COMENTARIU Lelia Munteanu: Napoleon, la detectorul de minciuni

Într-una dintre cărţile sale, Salman Rushdie relatează, prin gura unui personaj, ceva ce aceluia i se pare a fi o poveste. Nu că n-aţi mai auzit asta, dar e versiunea cea mai bună.

Un tip suferind de schizofrenie paranoidă, „crezându-se Napoleon Bonaparte, a fost de acord să se supună unui test cu detectorul de minciuni (…). L-au întrebat: Tu eşti Napoleon? El a răspuns (fără îndoială cu un zâmbet răutăcios pe buze): Nu. Atunci ei s-au uitat la monitor, care arăta, cu toată subtilitatea ştiinţei moderne, că nebunul minte.

(…) E suficientă convingerea fermă că un lucru e ceea ce e ca să îl facă să fie cu adevărat aşa? (…) Toţi poeţii cred că da. Şi, în vremurile în care domnea imaginaţia, această convingere fermă a urnit munţii din loc. Însă nu mulţi sunt capabili să fie ferm convinşi de ceva”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].