80 de ţări susţin „integritatea teritorială” a Ucrainei la summit-ul elveţian pentru pace

Absenţa Rusiei de la Summit-ul mondial pentru pace iniţiat de Ucraina a diminuat speranţele de a se ajunge la un progres, la fel ca şi decizia Chinei de a nu participa.

India, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite s-au numărat printre cei care nu au semnat documentul final, care s-a axat pe chestiuni legate de siguranţa nucleară, securitatea alimentară şi schimbul de prizonieri, conform RFE.

Carta ONU şi „respectul pentru integritatea teritorială şi suveranitate… pot servi şi vor servi drept bază pentru realizarea unei păci cuprinzătoare, corecte şi durabile în Ucraina. Credem că atingerea păcii necesită implicarea tuturor părţilor şi dialogul dintre ele”, se spune în declaraţie.

Viola Amherd, preşedintele elveţian care a găzduit evenimentul, a declarat la conferinţa de presă finală că faptul că „marea majoritate” a participanţilor a fost de acord cu documentul final „arată ce poate realiza diplomaţia”.

În ajunul summit-ului, preşedintele rus Vladimir Putin a emis termeni duri pentru încetarea focului, inclusiv ca Ucraina să cedeze controlul a patru regiuni din zonele ocupate nu doar de forţele ruse, ci şi din regiunile controlate de Ucraina, cereri respinse imediat de Kiev şi de susţinătorii săi occidentali.

„Nu a fost o negociere de pace pentru că Putin nu este serios în privinţa încheierii războiului. El insistă să capituleze. El insistă să cedeze teritoriul ucrainean – chiar şi teritoriul care astăzi nu este ocupat de el”, a spus Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene. „El insistă să dezarmeze Ucraina, lăsând-o vulnerabilă la viitoarele agresiuni. Nicio ţară nu ar accepta vreodată aceşti termeni scandaloşi”.

Vorbind la finalul reuniunii de două zile de la Burgenstock, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că sprijinul liderilor occidentali şi al altor lideri demonstrează că statul de drept internaţional poate fi restabilit.

„Sper că vom putea obţine rezultate cât mai curând posibil”, a declarat Zelenski: „Vom dovedi tuturor celor din lume că Carta ONU poate fi restabilită în deplină eficienţă”.

Prin organizarea summit-ului, Zelenski a încercat să adune un număr mai mare de ţări în spatele cauzei Ucrainei, în special cele din aşa-numitul Sud Global, şi să menţină atenţia lumii asupra invaziei brutale a Rusiei. Acest lucru a devenit mai urgent pe fondul unei oarecare oboseli globale faţă de cele 28 de luni de război, a luptelor din Orientul Mijlociu şi a îngrijorării crescânde faţă de agresiunea chineză faţă de Taiwan.

Summit-ul din 15-16 iunie a fost punctul culminant al eforturilor depuse de Zelenski în ultimele 19 luni pentru a implica liderii globali în a ajuta la încheierea celui mai mare război din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Elveţia a fost de acord să găzduiască summit-ul în speranţa că acesta va deschide calea pentru un viitor proces de pace care să includă Rusia. Zelenski nu a dorit ca Rusia să participe în această etapă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].