COMENTARIU Lelia Munteanu: Blinken în Orientul Mijlociu – diplomaţia pisicii moarte

Ce nu e clar? Guvernul Netanyahu, cel mai de extremă-dreapta din întreaga istorie a Israelului, nu va înceta focul până când nu îşi va atinge cele două obiective (oricât ar părea acestea de contradictorii): distrugerea totală a Hamas şi recuperarea tuturor ostatecilor. A spus-o în repetate rânduri premierul (care este şi comandantul Armatei). Au spus-o cei mai duri dintre aliaţii săi, Ben-Gvir şi Smotrich, şantajându-l cu retragerea de la guvernare în cazul în care va avea proasta inspiraţie să cedeze. A spus-o tăios doamna Reut Shapir Ben Naftaly, coordonatorul politic al Misiunii Israelului la NATO, pe 10 iunie, în plină şedinţă de votare a Rezoluţiei Consiliului de Securitate, formulată de Statele Unite (acel Plan dezvăluit de Biden pe 31 mai): „Să ne aducem toţi ostaticii înapoi acasă şi să desfiinţăm capacităţile Hamas, să ne asigurăm că Gaza nu reprezintă o ameninţare pentru Israel în viitor (…). Odată ce aceste obiective sunt îndeplinite, războiul se va încheia”.

Secretarul de Stat Antony Blinken, descins într-un nou turneu în Orientul Mijlociu (foto) în chiar ziua adoptării Rezoluţiei la Naţiunile Unite, desfăşoară febril, potrivit comentatorilor din regiune, un soi de “diplomaţie a pisicii moarte”, ce o aminteşte pe a predecesorului său James Baker (în perioada celui de-al doilea mandat ca şef al diplomaţiei americane, ianuarie 1989-august 1992), când – cum a explicat – după Primul Război din Golf (1991) s-a confruntat cu o situaţie complicată, în care s-a dovedit un campion la aruncatul pisicii, dar cam atât.

Acum, în această încercare de aplicare a Rezoluţiei printr-un acord indirect – mediat de Qatar, Egipt şi Statele Unite şi chibiţat de China, Iran şi Rusia –  Blinken aruncă pisica moartă în curtea Hamas. Organizaţia care a pornit războiul din Gaza, prin atacul barbar din 7 octombrie asupra Israelului, se află ea însăşi într-un sever dezacord între liderii politici din exil şi comandanţii militari din teritoriu. Ce îi uneşte este neîncrederea că Guvernul Netanyahu îşi va onora angajamentele care decurg din Planul de incetare a focului, ca urmare cer un angajament scris din partea Statelor Unite, demers fără precedent.

Ceea ce nu spune Secretarul de Stat Blinken, obligat să întreţină optimismul electoral al preşedintelui Biden, este că nici una dintre părţi nu va accepta, nu curând, un acord de încetare a focului. Nu acest Plan în trei etape, care nu aduce nici Guvernului Netanyahu şi nici Hamasului garanţia supravieţuirii. Spaima, foamea şi moartea civililor din Gaza n-au fost şi nu sunt pe agenda vreuneia dintre cele două părţi.    

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].