Legea cetăţeniei i-a scos în stradă pe oameni în Bucureşti şi la Chişinău: continuăm lupta

Protestele au avut loc după ce propunerea de modificare a legii care a fost trimisă în Parlament nu ţine cont de semnale trase de societatea civilă în cadrul dezbaterii publice care a avut loc în data de 23.02.2024, respectiv:

– nu precizează actele care fac dovada cetăţeniei şi nici procedura interviului, dorim dezbatere publică pe acest subiect!!! În propunere sunt numai sancţiuni cu privire la nerespectarea prevederilor legale, DAR NU EXISTĂ ACESTE PREVEDERI!!! Ele vor fi publicate ulterior, prin Ordin al Preşedintelui Autorităţii Naţionale Pentru Cetăţenie, dar vrem dezbatere publică, să putem spune un punct de vedere cu privire la acestea!!!

– avem un drept, şi nu o vocaţie, la redobândirea cetăţeniei române, raportat la prevederile art. 1, alin. 4 din propunere; ataşăm punctul de vedere al Institutului Pentru Istorie Gh. Bariţiu din Cluj din data de 23.07.2015 care menţionează explicit faptul că „Odată cu ratificarea, prin decretele regale din 1918 a actelor de unire, TOŢI LOCUITORII BARARABIEI, BUCOVINEI ŞI TRANSILVANIEI AU DEVENIT DE FAPT CETĂŢENI ROMÂNI, iar succesorii acestora sunt înDREPTăţiţi să redobândească cetăţenia română, în conformitate cu legea 21/1991 privind cetăţenia romănă, înlăturându-se o nedreptate făcută acestora”!!!

– de asemenea, ataşăm dovada că un modul pentru limba română costă 800 lei online şi 1000 fizic la 01.09.2023 şi trebuie să faci 3 module pentru certificat de cunoştinţe lingvistice B1, deci costuri de 2400, respectiv 3000 lei şi minimum 60 ore, aşa cum obligă propunerea legislativă, dar instituţiile abilitate au capacitatea de a face 4 sesiuni cu câte 20 persoane anual, în condiţiile în care se depun peste 40000 de solicitări anual!!! Nu există infrastructura necesară pregătirii persoanelor, fapt care va duce la un blocaj! Mai mult, certificatul B1 este excesiv şi, dacă tot se cere, ar trebui cerut la susţinerea jurământului, nu la depunerea dosarului, în condiţiile în care, în prezent, un dosar se analizează în peste 4 ani şi persoanele uită ce au învăţat!

– art. XIV spune că dosarele aflate în lucru şi nesoluţionate până la intrarea în vigoare a legii vor fi soluţionate pe legea nouă, dar legea nu poate retroactivă, încalcă Constituţia, etc;

– termenul de analizare a dosarelor creşte de la 5 luni, cât este prevăzut în prezent în lege, la 2 ani, termen la care se poate adăuga un termen de 6 luni, dar conform expunerii de motive în ultimii 4 ani, numărul dosarelor înregistrate a fost de cca 1/3 comparativ cu 2018-2019, iar cele soluţionate au crescut în ultimii 4 ani cu cca 250% comparativ cu perioada 2018-2019; în prezent, când legea prevede 5 luni de analizare a dosarului, acestea se soluţionează, concret, în cca 4 ani!!!;

– termenul pentru depunerea jurământului este de 1 an, fără a exista posibilitatea prelungirii, întreruperii etc, nici măcar pentru forţă majoră, deşi este evident că etnicii români bărbaţi din Ucraina, între 18-60 ani, nu se pot prezenta la jurământ, fiind practic abandonaţi şi multe alte prevederi aberante.

Deşi am solicitat încă de vineri, 14.06.2204, ca o delegaţie a noastră să fie primită după protest la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor şi Senatului, aşa cum prevede legea, am fost refuzaţi.

Continuăm lupta pentru transparenţă publică decizională şi respectarea drepturilor etnicilor români din străinătate”, scrie preşedintele asociaţiei, avocatul Mihai Nicolae.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].