Liderii UE nu reuşesc să cadă de acord asupra celui de-al doilea mandat al Ursulei von der Leyen la şefia Comisiei Europene

Un diplomat european a declarat pentru POLITICO, sub anonimat, că deşi negociatorii au căzut de acord asupra a trei nume, liderii vor continua discuţiile la o dată ulterioară, probabil la următoarea lor întâlnire din 27-28 iunie.

„Nu există niciun acord în această seară”, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, reporterilor luni seara târziu, după cina liderilor.

În urma alegerilor europene, a apărut un consens timpuriu în jurul Ursulei von der Leyen pentru un al doilea mandat de preşedinte al Comisiei Europene, al lui António Costa ca preşedinte al Consiliului European, al Robertei Metsola ca şef al Parlamentului European şi al premierului Estonian Kaja Kallas ca şef al politicii externe.

Negocierile pentru funcţiile importante din UE nu au ajuns la un punct comun deoarece Partidul Popular European (PPE), care a obţinut cele mai multe locuri în Parlamentul European în urma alegerilor europene, a cerut mai multe concesii şi mai multă putere între funcţiile de top.

Renumirea lui von der Leyen şi a Robertei Metsola pe aceleaşi funcţii, în aşteptare

PPE a vrut să îi renumească pe von der Leyen şi pe Metsola pentru funcţiile în care se află şi în acest mandat, ambele făcând parte din familia politică. În plus, PPE le-a propus socialiştilor ca mandatul preşedintelui Consiliului European să fie împărţit în două tranşe de 2,5 ani – iar PPE ar urma să primească una dintre ele.

POLITICO notează că discuţiile au eşuat din mai multe motive. Unul dintre ele ar fi inclusiv legat de faptul că Socialiştii şi Democraţii (S&D) nu au reuşit să obţină un acord pentru numirea lui Costa la conducerea Consiliului European. Un alt motiv a fost faptul că premierul italian Giorgia Meloni a fost nemulţumită de modul în care s-a desfăşurat seara, au declarat mai mulţi diplomaţi europeni.

Încă de săptămâna trecută, vorbind la întâlnirea G7, Macron, care este unul dintre intermediarii cheie în acordul privind posturile de conducere, a declarat că el crede că discuţiile de luni ar putea duce la o decizie de principiu ,,în zilele care vin, în săptămâna care vine”. Cu toate acestea, nu s-a ajuns încă la un acord pentru numele din noile mandate de condudere ale instituţiilor-cheie din UE.

Liderii UE se vor reuni din nou la Bruxelles în perioada 27-28 iunie, în speranţa de a ajunge la un acord cu privire la liderii blocului înainte de votul Parlamentului European privind viitorul preşedinte al Comisiei, prevăzut pentru jumătatea lunii iulie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].