Războiul din Ucraina, ziua 846. Stoltenberg: China ar trebui să suporte consecinţele pentru sprijinul acordat Rusiei / Moscova confirmă că un avion A-50 a fost doborât de Ucraina

UPDATE SUA, deranjate de „aprofundarea relaţiilor” dintre Rusia şi Coreea de Nord

SUA şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la “relaţia tot mai profundă” dintre Rusia şi Coreea de Nord, a declarat Casa Albă. 

Purtătorul de cuvânt John Kirby a declarat că SUA este “tulburată” de legăturile dintre cele două ţări, scrie Sky News.

Aceasta vine după ce ambele naţiuni au confirmat că preşedintele rus Vladimir Putin va vizita mâine Coreea de Nord pentru prima dată în ultimii 24 de ani. 

Kirby a declarat că vizita pare să facă parte dintr-o “ofensivă de farmec” postelectorală a lui Putin. 

UPDATE „Nu este momentul potrivit” pentru a trimite instructori militari în Ucraina, afirmă Canada

Canada a decis să amâne trimiterea de instructori militari în Ucraina, a declarat ministrul său al apărării. 

 

Vorbind cu reporterii după un summit NATO, Bill Blair a declarat că circumstanţele pentru o astfel de mişcare “nu sunt potrivite” în acest moment, potrivit Sky News.

 

“A existat o discuţie despre o misiune NATO pentru a spori pregătirea.  În momentul de faţă, circumstanţele nu sunt potrivite pentru a desfăşura – în opinia mea – instructori canadieni în Ucraina”, a declarat el.

UPDATE Moscova confirmă că un avion A-50, de avertizare timpurie şi de control, a fost doborât de Ucraina

Comitetul de anchetă al Federaţiei Ruse a confirmat că forţele aeriene ucrainene au doborât, în februarie, un avion rusesc A-50 de avertizare timpurie şi de control rar întâlnit deasupra Mării Azov, ucigând zece membri ai echipajului, scrie Kyiv Independent.

Agenţia de informaţii militare a Ucrainei, împreună cu Forţele Aeriene, a doborât aeronava la 23 februarie 2024, ucigând zece membri ai echipajului. Agenţia a anunţat că doborârea a fost “o altă lovitură serioasă” pentru capacităţile militare ale Rusiei.  Ministerul rus al Apărării nu a comentat informaţiile la momentul respectiv.

ŞTIREA INIŢIALĂ: 

China ar trebui să suporte consecinţele pentru sprijinul său continuu acordat Rusiei în contextul războiului în curs cu Ucraina, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la 17 iunie.

Deşi China îşi menţine oficial o poziţie neutră în ceea ce priveşte războiul pe scară largă al Rusiei în Ucraina şi neagă furnizarea de ajutor letal, Beijingul şi Moscova continuă să îşi consolideze legăturile. Acest lucru a fost subliniat de vizita lui Putin la preşedintele chinez Xi Jinping în luna mai, notează Kyiv Independent.

„Beijingul nu le poate avea pe amândouă”, a declarat Stoltenberg, potrivit sursei citate. „La un moment dat – dacă China nu-şi schimbă cursul – aliaţii trebuie să o facă să plătească. Trebuie să existe consecinţe”.

În ultimii doi ani, a spus Stoltenberg, 90% din microelectronica rusă a venit din China. De asemenea, se pare că Beijingul lucrează pentru a îmbunătăţi capacităţile sateliţilor ruşi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].