Războiul din Ucraina. Bombardamente puternice în Estul Ucrainei / SUA: Putin a fost indus în eroare de proprii consilieri

UPDATE Agenţia britanică de spionaj cibernetic: Soldaţii ruşi şi-au doborât din greşeală propriile avioane

Trupele ruseşti şi-au doborât din greşeală propriile avioane şi au refuzat uneori să se supună ordinelor, potrivit agenţiei britanice de spionaj cibernetic, GCHQ.

Într-un discurs care va fi ţinut joi la Universitatea Naţională Australiană, Sir Jeremy Fleming va spune că este clar că Vladimir Putin a “judecat greşit” situaţia din Ucraina şi a “supraestimat” capacităţile armatei ruse.

“Am văzut soldaţi ruşi – lipsiţi de arme şi de moral – refuzând să execute ordinele, sabotându-şi propriul echipament şi chiar doborându-şi accidental propriul avion”, se arată în textul discursului ce a fost publicat pe site-ul GCHQ.

UPDATE Putin a fost indus în eroare de consilieri care au fost prea speriaţi pentru a-i spune adevărul

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost indus în eroare de consilieri care au fost prea speriaţi pentru a-i spune cât de prost merge războiul din Ucraina şi cât de dăunătoare au fost sancţiunile occidentale, au declarat miercuri oficiali de la Casa Albă şi europeni.

Invazia din 24 februarie a Rusiei întâmpinat o rezistenţa puternică a forţelor ucrainene.

“Avem informaţii că Putin s-a simţit indus în eroare de armata rusă, ceea ce a dus la o tensiune persistentă între Putin şi conducerea sa militară”, a declarat Kate Bedingfield, directorul de comunicare al Casei Albe, în timpul unei conferinţe de presă.

“Credem că Putin este dezinformat de consilierii săi cu privire la cât de prost se descurcă armata rusă şi la modul în care economia rusă este paralizată de sancţiuni, deoarece consilierilor săi de rang înalt le este prea frică să îi spună adevărul”, a spus ea.

Principalele aspecte

Rusia a fost acuzată că şi-a intensificat bombardamentele asupra oraşului ucrainean Cernihiv, în ciuda afirmaţiilor Kremlinului că se retrage din respect pentru negocierile de pace în curs. Vladyslav Atroshenko, primarul oraşului Cernihiv, a declarat că ruşii au minţit şi că au continuat să lovească puternic oraşul său.

Mariupol: De asemenea, forţele ruseşti încearcă în continuare să cucerească oraşul port Mariupol, asediat în sudul ţării, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk.

Armata ucraineană a avertizat că Rusia îşi regrupează forţele pentru a se concentra pe luptele din regiunile estice Doneţk şi Luhansk – cunoscute colectiv sub numele de Donbas – care sunt în mare parte în mâinile separatiştilor susţinuţi de Rusia. Guvernatorul ucrainean din Doneţk spune că au avut loc bombardamente ruseşti de-a lungul tuturor oraşelor şi localităţilor de pe linia frontului care separă cele două părţi. Au fost raportate bombardamente şi în regiunea Luhansk. Autorităţile de acolo spun că au avut loc 35 de atacuri de artilerie asupra oraşelor locale în 24 de ore.

Mai mult de 4 milioane de persoane au fugit din războiul “complet lipsit de sens” al Rusiei împotriva Ucrainei de la începutul invaziei ruseşti, la 24 februarie, a declarat agenţia ONU pentru refugiaţi. Cifra depăşeşte estimările iniţiale ale ONU potrivit cărora războiul ar fi creat până la 4 milioane de refugiaţi. Mai mult de 90% sunt femei şi copii.

Rzăboiul pare că nu îi dăunează politic lui Putin în Rusia. Cota de popularitate a lui Putin a crescut în martie, în condiţiile în care războiul din Ucraina intră în a doua lună, potrivit unui sondaj independent. Potrivit Centrului Levada, aprobarea lui Putin în funcţie a crescut la 83% în martie, de la 71% în februarie. Ultima dată când Putin a atins cote de aprobare similare a fost în 2017.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].