Kremlinul reacţionează la decizia Uniunii Europene de a reduce importurile de petrol din Rusia

Uniunea Europeană a convenit luni să interzică majoritatea importurilor de petrol rusesc până la sfârşitul anului, ca parte a noilor măsuri menite să pedepsească Kremlinul pentru invazia neprovocată a Ucrainei, potrivit CNBC

Măsura a fost salutată de şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, drept o “decizie istorică pentru a paraliza maşina de război a preşedintelui rus Vladimir Putin“.

Această decizie se referă la petrolul rusesc adus în blocul comunitar pe cale maritimă, cu o excepţie pentru importurile livrate prin conducte, ca urmare a opoziţiei Ungariei.

Cel de-al şaselea pachet de sancţiuni al UE împotriva Rusiei, amânat de mult timp, a necesitat aprobarea tuturor celor 27 de state membre.

Ca răspuns la aceste măsuri, Mihail Ulianov, reprezentantul permanent al Rusiei la organizaţiile internaţionale din Viena, a declarat că interdicţia privind petrolul se reflectă negativ asupra blocului.

Aşa cum a spus pe bună dreptate ieri, Rusia îşi va găsi alţi importatori“, a declarat Ulianov pe Twitter, referindu-se în special la preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

De remarcat că acum ea îşi contrazice propria declaraţie de ieri. Schimbarea foarte rapidă a mentalităţii indică faptul că UE nu este într-o formă bună“, a adăugat el.

Von der Leyen a salutat acordul blocului comunitar privind sancţiunile petroliere împotriva Rusiei. Ea a declarat că această politică va reduce efectiv aproximativ 90% din importurile de petrol din Rusia către bloc până la sfârşitul anului, urmând ca în curând să se revină la problema celor 10% de petrol rămas din conducte.

Aproximativ 36% din importurile de petrol ale UE provin din Rusia, o ţară care joacă un rol important pe pieţele globale de petrol.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].