Lula da Silva a devenit preşedintele Braziliei pentru a treia oară

Potrivit lui Reuters, fostul preşedinte brazilian Luis Inacio Lula da Silva l-a învins duminică pe actualul Jair Bolsonaro în cadrul unor alegeri care au marcat o revenire uluitoare pentru liderul de stânga şi sfârşitul celui mai de dreapta guvern al ţării din ultimele decenii.

Lula a avut 50,8% din voturi, comparativ cu 49,2% pentru Bolsonaro, cu 99,1% din voturile numărate, ceea ce Curtea Electorală Supremă a considerat că este suficient pentru a „defini matematic” rezultatul cursei.

Votul a fost o mustrare pentru populismul de extremă-dreapta aprins al lui Bolsonaro, care a format o nouă coaliţie conservatoare, dar şi-a pierdut sprijinul, în timp ce Brazilia a înregistrat unul dintre cele mai grave bilanţuri ale deceselor din cauza pandemiei de COVID-19.

Lula a promis că va  reface economică şi va reveni politicile sociale conduse de stat, care au ajutat milioane de oameni să iasă din sărăcie când a guvernat Brazilia din 2003 până în 2010.

De asemenea, promite că va combate distrugerea pădurii tropicale amazoniene şi face din Brazilia un lider în negocierile globale privind clima. 

Victoria sa consolidează o nouă „coree roz” în America Latină, după victoriile marca de stânga în alegerile din Columbia şi Chile , reluând o schimbare politică regională de acum două decenii, care l-a introdus pe Lula pe scena mondială.

Fost lider de sindicat născut în sărăcie, Lula a organizat greve împotriva guvernului militar al Braziliei în anii 1970. Preşedinţia sa de două mandate a fost marcată de un boom economic determinat de comerţ  şi a părăsit mandatul cu o popularitate record.

Cu toate acestea, Partidul Muncitorilor a fost mai târziu afectat de o recesiune profundă şi de un scandal de corupţie record, care l-a condamnat pentru 19 luni de închisoare pentru luare de mită. A fost achitat de Curtea Supremă anul trecut.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].