Ucraina îndeamnă UE să pregătească cât mai curând posibil mai multe sancţiuni împotriva Rusiei

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleh Nikolenko, a declarat că Kievul este recunoscător pentru măsurile implementate de Bruxelles până în prezent, dar că cel de-al 10-lea pachet adoptat luna trecută nu a reuşit să pedepsească sectoarele nuclear şi IT ale Rusiei.

„Realitatea este că Rusia are în continuare acces la resurse financiare şi tehnologice uriaşe”, a spus el într-o declaraţie, estimând valoarea acestora la sute de milioane de dolari.

„Acesta este motivul pentru care nu este momentul să relaxăm presiunea sancţiunilor în timp ce războiul continuă în inima Europei”.

El a adăugat: „Fără a diminua în vreun fel importanţa eliminării lacunelor pentru eludarea sancţiunilor, suntem convinşi că UE trebuie să înceapă pregătirile pentru adoptarea următorului pachet de sancţiuni, al 11-lea”.

Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei la 24 februarie 2022. Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat luna trecută că blocul va continua să adune mai multe sancţiuni asupra Moscovei „atât timp cât va fi necesar”.

Cel de-al zecelea pachet a inclus restricţii mai stricte la export în ceea ce priveşte bunurile cu dublă utilizare, precum şi măsuri împotriva entităţilor care sprijină războiul, răspândesc propagandă sau livrează drone folosite de Rusia.

Acesta nu a inclus sectorul energiei nucleare al Rusiei din cauza opoziţiei unor state membre ale UE.

Ministrul ucrainean al energiei a lansat un nou apel la sancţiuni împotriva sectorului energiei nucleare al Rusiei în cadrul unei conferinţe desfăşurate joi în Croaţia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].