Cum au supravieţuit oamenii preistorici în timpul epocii glaciare

Europa nu a fost un paradis calm în timpul erei de gheaţă, gheţarii mari care acopereau mari părţi ale continentului făcând zone largi inospitaliere pentru oameni. Dar specia noastră – un nou imigrant în Europa – a rezistat, deşi cu mari greutăţi.

Cercetătorii au dezvăluit miercuri o analiză a datelor genomului de la 356 de vânători-culegători care au trăit în regiune între 35.000 şi 5.000 de ani în urmă, o perioadă care a inclus cel mai rece interval din Epoca de gheaţă, între 25.000 şi 19.000 de ani în urmă. Acest lucru le-a permis să descifreze dinamica populaţiei preistorice a Europei, inclusiv mişcarea grupurilor de oameni şi unele trăsături fizice cheie.

În timp ce unele populaţii s-au agăţat şi au supravieţuit în părţi relativ mai calde ale Europei, inclusiv Franţa, Spania şi Portugalia, altele au dispărut în peninsula italiană, arată studiul. De asemenea, a oferit o perspectivă asupra apariţiei unor caracteristici precum pielea deschisă la culoare şi ochii albaştri la europeni.

„Este cel mai mare set de date genomice antice de vânători-culegători europeni produs vreodată”, a declarat paleogeneticistul Cosimo Posth de la Universitatea din Tübingen din Germania, autorul principal al studiului publicat în revista Nature .

„Ne reîmprospătează cunoştinţele despre modul în care fiinţele umane au supravieţuit Epocii de gheaţă”, a adăugat paleogeneticistul şi coautorul studiului He Yu de la Universitatea Peking din China.

Europa fusese domeniul oamenilor de Neanderthal , verii noştri robusti şi cu frunte mare, dar aceştia au dispărut cu aproximativ 40.000 de ani în urmă, odată ce specia noastră, Homo sapiens, şi-a stabilit un punct de sprijin ferm pe continent. Homo sapiens a apărut în urmă cu aproximativ 300.000 de ani în Africa, apoi s-a răspândit în întreaga lume, ajungând în Europa cu cel puţin 45.000 de ani în urmă.

Diverse grupuri de vânători-culegători au cutreierat peisajul european, au vânat mamifere mari, inclusiv mamuţi lânoşi, rinoceri lânoşi şi reni şi au cules plante comestibile. În perioada cea mai rece a erei glaciare, cunoscută sub numele de Ultimul Maxim glaciar, învelişurile de gheaţă numite gheţari continentali acopereau jumătate din Europa, iar restul se afla în condiţii de tundra cu sol îngheţat.

Singurii oameni care au supravieţuit acestei perioade cele mai grele din Europa au fost vânători-culegători care şi-au găsit refugiu în porţiuni din Franţa şi din Peninsula Iberică, arată studiul. Peninsula Italiană, despre care se credea anterior că ar fi fost un refugiu pentru oameni în această perioadă, a fost exact opusul – toţi locuitorii ei au pierit.

„Este o mare surpriză faptul că oamenii au dispărut în peninsula italiană”, a declarat autorul principal al studiului, Johannes Krause, director al Institutului Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Germania.

Acea regiune a fost repopulată în urmă cu aproximativ 19.000 de ani de către vânători-culegători din Balcani, care s-au extins ulterior în toată Europa şi, cu aproximativ 14.500 de ani în urmă, i-au înlocuit pe toţi cei care locuiseră acolo, au descoperit cercetătorii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].