Un soldat american a fost arestat în Rusia. Este cel mai recent caz dintr-o serie de americani reţinuti de autorităţile ruse, printre care se numără reporterul Evan Gershkovich de la Wall Street Journal

Soldatul, un sergent de stat major al armatei care nu a fost identificat, a fost arestat în oraşul portuar Vladivostok, în estul Rusiei, potrivit oficialilor. Autorităţile ruse au prezentat acuzaţii de furt la adresa soldatului.

 

„Armata a anunţat familia sa, iar Departamentul de Stat al SUA oferă sprijin consular adecvat soldatului din Rusia”, a precizat armata într-un comunicat. „Având în vedere caracterul sensibil al acestei chestiuni, nu putem oferi detalii suplimentare în acest moment”.

 

Statele Unite au aflat despre arestare după ce Rusia a notificat Departamentul de Stat, potrivit oficialilor armatei.

 

Există doi americani consideraţi a fi reţinuţi pe nedrept în Rusia, printre care se numără reporterul Evan Gershkovich de la Wall Street Journal şi Paul Whelan, un director de securitate corporatistă şi fost puşcaş marin american. Gershkovich a fost reţinut în 2023. El este reţinut în baza unei acuzaţii de spionaj pe care el, Journal şi guvernul SUA o neagă vehement. Whelan a fost arestat în 2018, înainte de invazia din Ucraina. Whelan şi guvernul SUA neagă acuzaţiile care i se aduc.

 

Alsu Kurmasheva, care are dublă cetăţenie americană şi rusă şi lucrează pentru Radio Free Europe/Radio Liberty, cu sediul la Praga, a fost arestată în octombrie sub acuzaţia de neînregistrare ca agent străin. Kurmasheva a negat că ar fi comis vreo infracţiune. Mai mulţi alţi cetăţeni americani se află, de asemenea, în custodia Rusiei, aşteptând procesul sau executând pedepse cu închisoarea.

 

Kremlinul a negat faptul că Rusia îi vizează în mod intenţionat pe cetăţenii americani.

 

Nu a fost clar de ce soldatul care se afla în permisie a călătorit în Rusia sau dacă avea permisiunea de a merge acolo. El terminase o misiune în Coreea de Sud şi era aşteptat să se mute la o bază din Texas, au declarat oficialii.

 

Militarii americani care pleacă în concediu trebuie, în general, să îşi informeze superiorii dacă călătoresc într-o ţară considerată un adversar al SUA sau care este sensibilă din punct de vedere politic.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].