Războiul Israel – Hamas. Netanyahu a schimbat ministrul de Externe: l-a luat de la Energie / Aproape 22.000 de palestinieni ucişi în război

Armata israeliană: 5 brigăzi sunt pe cale să părăsească Gaza

Armata israeliană a decis să readucă pe teritoriul naţional cinci brigăzi (dintre care una formată din rezervişti) care erau angajate în operaţiuni terestre în Fâşia Gaza. Acest lucru a fost anunţat de radioul militar, potrivit căruia decizia – care se pare că va fi pusă în aplicare în următoarele zile – a fost luată în urma unei examinări a situaţiei de pe teren. Potrivit presei, lansările de rachete din Gaza către Israel au scăzut semnificativ în ultima săptămână. Televiziunea comercială Channel 13 a aflat din surse militare că această redistribuire se referă la sectorul de nord al Fâşiei Gaza.

Noul ministru de externe în Israel, Katz, îl înlocuieşte pe Cohen

Israel Katz, actualul ministru israelian al Energiei, va fi noul şef al Afacerilor Externe, în locul lui Eli Cohen, o schimbare care vine într-un context de critică internaţională tot mai mare la adresa ofensivei israeliene din Fâşia Gaza, care a provocat aproape 22.000 de morţi. Guvernul premierului Benjamin Netanyahu a aprobat schimbarea la vârful diplomaţiei, care vine la un an de la formarea actualului executiv, în cadrul unui acord de rotaţie internă al Likud, partidul primului ministru, semnat anul trecut. Cohen îi va succeda lui Katz la ministerul Energiei, deşi va rămâne în cabinetul de securitate israelian, potrivit unui comunicat publicat de executiv. Schimbarea este supusă aprobării de către Knesset, Parlamentul israelian, în care coaliţia guvernamentală de dreapta deţine 64 din cele 120 de locuri.

Cohen era ministru de externe din 29 decembrie 2022, când a început actualul mandat al lui Netanyahu. La rândul său, Katz a fost deja ministru de externe, între 2019 şi 2020, sub Netanyahu. El a mai condus alte ministere din 2023, precum cel al Informaţiilor şi al Finanţelor. 

Hamas: aproape 22.000 de palestinieni ucişi în războiul din Gaza

Bilanţul palestinienilor din războiul din Gaza, care a început pe 7 octombrie după atacul feroce al Hamas asupra sudului Israelului, a ajuns la 21.822 de morţi. Acest lucru a fost raportat de Ministerul Sănătăţii din Gaza, guvernat de Hamas, potrivit căruia 56.451 de persoane au fost rănite. Cifra include 150 de palestinieni ucişi şi 286 răniţi în ultimele 24 de ore, a adăugat ministerul.

Ministrul israelian face apel la întoarcerea coloniştilor evrei în Gaza, după război

Se aşteaptă ca Israelul să discute despre reluarea aşezărilor civile din Fâşia Gaza, ca parte a planificării sale pentru enclavă, odată ce guvernul Hamas va fi răsturnat. Ministrul de Finanţe Bezalel Smotrich a spus acest lucru, negând că oricare dintre cei aproximativ 2 milioane de locuitori ai Gaza este nevinovat şi cerând ca Israelul să „încurajeze emigrarea voluntară” din teritoriu. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].