Avertizare ANM: Risc mare de avalanşă în weekend în Munţii Făgăraş

În Munţii Făgăraş, la peste 1.800 metri altitudine, pe fondul insolaţiei şi al temperaturilor pozitive care se vor înregistra, zăpada se va umezi puternic şi se va îngreuna. În stratul superior, de 20-30 cm, zăpada este deja umedă şi extrem de instabilă, rezistenţa stratului fiind în ansamblu scăzută în primii 50-70 cm. În profunzime se întâlnesc unele cruste de gheaţă intercalate cu cristale fine şi faţetate, iar în apropierea solului întâlnim cristale de tip cupă pe versanţii nordici, arată meteorologii.

Pe creste sunt formate cornişe, care se pot rupe cu uşurinţă şi destabiliza stratul, iar pe unele văi şi în zonele adăpostite sunt troiene mai vechi, de peste 2 metri.

„La supraîncărcări ale stratului dar şi în mod spontan, pe fondul vremii calde, straturile umede şi instabile din partea superioară a zăpezii, cu rezistenţă scăzută în primii 30-70 cm, pot aluneca peste straturile mai vechi şi dure din interior pe pantele mai înclinate şi cu depozite mai mari, ducând la declanşarea unor avalanşe de dimensiuni medii şi mari, riscul fiind mare(4). În cazuri izolate pot fi angrenate în avalanşe straturile din profunzime, iar unele avalanşe pornite de la altitudini de peste 1800 m vor coborî sub această altitudine”, se arată în Buletinul Nivologic al ANM, valabil de vineri de la ora 20.00 până duminică la ora 20.00.

La altitudini mai mici de 1800 de metri, riscul declanşării avalanşelor va fi moderat.

Conform meteorologilor, va fi risc însemnat de avalanşă în Munţii Bucegi, Munţii Ţarcu-Godeanu, Munţii Parâng-Şureanu, Munţii Rodnei şi Munţii Călimani-Bistriţei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].