Planul naţional privind combaterea violenţei şcolare, lansat în consultare de Ministerul Educaţiei

Potrivit unui comunicat al ministerului, scopul planului este asigurarea unui mediu sigur, primitor şi de susţinere pentru toţi membrii comunităţii şcolare.

Planul poate fi consultat pe pagina de internet a Ministerului Educaţiei, iar propuneri sunt aşteptate pe e-mail. De asemenea, o dezbatere publică va fi organizată în 4 aprilie.

Ministrul Educaţiei anunţa luni că şcolile vor putea instala sisteme de supraveghere audio-video fără să aibă nevoie de acordul elevilor, părinţilor sau profesorilor.

„Pe lângă activităţile de prevenţie, este important ca în cazurile de violenţă să putem afla adevărul vizavi de ce se întâmplă, de faptele reclamate. Prin urmare, am considerat necesară modificarea cadrului legislativ pentru ca şcolile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video pentru asigurarea pazei şi protecţiei persoanelor şi a bunurilor, precum şi ca măsură de prevenţie a actelor de violenţă ce pot apărarea în spaţiul şcolar”, a anunţat Ligia Deca.

Până acum, legislaţia permite şcolii supravegherea audio-video doar după consultarea cadrelor didactice, a părinţilor sau elevilor majori.

„Modificarea propusă în proiectul de ordonanţă de urgenţă dă şcolii posibilitatea de a decide în interesul comunităţii şi, sigur în funcţie de specific, fără a mai fi condiţionată de acordul părinţilor sau al cadrelor didactice. Practic, şcolile care au instalat un sistem de supraveghere audio-video monitorizează activitatea din sălile de clasă şi îşi asumă răspunderea prentru respectarea prevederilor privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal”, a explicat ministrul Educaţiei.

Ligia Deca a spus că aceste înregistrări vor putea fi folosite numai în scopul investigării sesizărilor de violenţă sau furt, nu şi pentru evaluarea profesională a cadrelor didactice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].