Un oficial UE avertizează cu privire la “înarmarea comerţului” în contextul creşterii tensiunilor dintre SUA şi China

Comisarul european pentru Comerţ a declarat că este împotriva “înarmării” comerţului, în contextul în care tensiunile dintre Statele Unite şi China s-au intensificat.

“Peisajul geopolitic se schimbă, devine mai fragmentat, devine mai conflictual, vedem o militarizare a comerţului. Aşadar, trebuie să ne echipăm şi ca Uniune Europeană pentru a funcţiona în această lume mai conflictuală”, a declarat Dombrovskis pentru CNBC.

Comentariile sale au venit ca răspuns la remarcile făcute marţi de fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene şi fost premier al Italiei, Mario Draghi, care a declarat că blocul trebuie să treacă printr-o “schimbare radicală” dacă vrea să rămână competitiv în faţa refuzului Chinei şi al SUA de a “juca după reguli”.

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, urmează să ceară reprezentantului american pentru comerţ, Katherine Tai, să tripleze tarifele vamale impuse Chinei pentru importurile de oţel şi aluminiu, în timp ce încearcă să sprijine muncitorii industriali din mai multe state americane.

O astfel de măsură ar exclude, în esenţă, vânzările de oţel chinezesc în SUA şi ar redirecţiona probabil bunurile chinezeşti către alte pieţe globale.

Dombrovskis a declarat că propunerile vor avea un impact clar asupra Uniunea Europeană şi a precizat că oficialii europeni sunt în prezent angajaţi în discuţii cu SUA cu privire la tarifele vamale impuse Chinei.

“În mod evident, va avea repercusiuni mai largi, deoarece este clar că piaţa oţelului este conectată la nivel global”, a spus el.

Apelul lui Biden marchează cea mai recentă escaladare a tensiunilor dintre cele mai mari două economii ale lumii din cauza îngrijorărilor legate de supracapacitatea industrială chineză. Washingtonul şi aliaţii săi au acuzat China că inundă pieţele internaţionale cu bunuri ieftine şi că subminează companiile autohtone, afirmaţii pe care Beijingul le neagă cu vehemenţă.

Europa are de atins un echilibru delicat pentru a nu-şi înstrăina unul dintre cei mai mari parteneri comerciali, rămânând în acelaşi timp fidelă alianţelor sale geopolitice şi economice de peste Atlantic.

“Dacă va fi necesar, UE va fi pregătită să se ridice pentru a ne apăra economia şi companiile”, a declarat Dombrovskis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].