SUA şi Marea Britanie îndeamnă Hamas să accepte propunerea israeliană de armistiţiu

Secretarul de stat american Antony Blinken a îndemnat luni Hamas să accepte rapid o propunere israeliană de armistiţiu în războiul din Gaza şi de eliberare a ostaticilor israelieni deţinuţi de gruparea militantă palestiniană.

Negociatorii Hamas erau aşteptaţi să se întâlnească luni la Cairo cu mediatorii din Qatar şi Egipt pentru a da un răspuns la propunerea de armistiţiu pe etape pe care Israelul a prezentat-o în weekend.

“Hamas are în faţa sa o propunere extraordinar de generoasă din partea Israelului”, a declarat Blinken la o reuniune a Forumului Economic Mondial din capitala saudită Riad, notează Reuters.

“Singurul lucru care stă între oamenii din Gaza şi o încetare a focului este Hamas. Ei trebuie să decidă şi trebuie să decidă rapid”, a spus Blinken. “Am speranţa că vor lua decizia corectă”, a adăugat acesta.

O sursă apropiată tratativelor a declarat că propunerea Israelului presupune un acord pentru eliberarea a mai puţin de 40 dintre cei aproximativ 130 de ostatici despre care se crede că sunt încă deţinuţi în Gaza, în schimbul eliberării palestinienilor încarceraţi în Israel.

O a doua fază a armistiţiului ar consta într-o “perioadă de calm susţinut” – răspunsul de compromis al Israelului la cererea Hamas de încetare permanentă a focului.

Ministrul britanic de Externe, David Cameron, aflat şi el la Riad pentru reuniunea Forumului Economic Mondial, a descris, de asemenea, propunerea israeliană ca fiind “generoasă”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].