Reportaj WSJ de la Adunarea Generală a Acţionarilor Berkshire: Warren Buffett laudă Apple după ce Berkshire Hathaway şi-a redus participaţia. Istoricul investitor îi aduce un omagiu şi regretatului său partener de afaceri Charlie Munger

Legendarul investitor a lăudat producătorul iPhone sâmbătă de pe scena întâlnirii sale anuale, chiar şi după ce a dezvăluit că Berkshire Hathaway şi-a redus participaţia în primul trimestru. El a lăsat să se înţeleagă că această decizie are la bază considerente fiscale.

Buffett a declarat într-o arenă a acţionarilor Berkshire că Apple este „o afacere chiar mai bună” decât American Express şi Coca-Cola, alte două poziţii importante din masivul portofoliu de acţiuni al companiei sale.

Berkshire a vândut aproximativ 13% din uriaşa sa participaţie la Apple în primele luni ale anului 2024, rămânând cu 135,4 miliarde de dolari din acţiunile producătorului iPhone la sfârşitul lunii martie, potrivit unui document de reglementare publicat sâmbătă dimineaţă.

Acţiunile Apple au scăzut cu 11% în primul trimestru, deoarece vânzările de iPhone s-au prăbuşit în China.

„Dacă nu se întâmplă ceva cu adevărat extraordinar, vom deţine Apple, American Express şi Coca-Cola când Greg va prelua acest loc”, a declarat Buffett.

Greg Abel, succesorul desemnat al lui Buffett în funcţia de director executiv al Berkshire, a stat alături de acesta pe scenă, în timp ce Tim Cook, directorul general al Apple, a privit din mulţime.

Buffett, preşedintele şi directorul executiv al Berkshire, a declarat că este „extrem de probabil” ca Apple să rămână cea mai mare poziţie în acţiuni a companiei la sfârşitul anului.

În schimb, el a spus că Berkshire şi-a vândut poziţia la Paramount Global, care a fost subiectul unei drame în desfăşurare privind fuziunea. Acţiunile sale au scăzut cu 13% în acest an.

„Am vândut totul şi am pierdut destul de mulţi bani”, a declarat Buffett, care a respins orice speculaţie potrivit căreia unul dintre locotenenţii săi ar fi fost responsabil pentru această investiţie. „Am făcut totul de unul singur”.

Investitori din întreaga lume s-au adunat la Omaha pentru a-l asculta pe Buffett, în vârstă de 93 de ani, vorbind despre investiţii, afaceri şi viaţă. Întâlnirea este semnificativă pentru mulţi ca fiind prima fără regretatul partener de afaceri al lui Buffett, Charlie Munger, care a murit în noiembrie la vârsta de 99 de ani.

Buffett însuşi a căzut din nou în ritmul întâlnirilor Berkshire din trecut, când a spus din greşeală „Charlie” în loc de „Greg”, în timp ce se întorcea spre omul de lângă el. Mulţimea a izbucnit în aplauze.

Întrebat despre cei mai de încredere consilieri ai săi în prezent, Buffett a spus că are încredere totală în copiii şi soţia sa, „dar asta nu înseamnă că îi întreb ce acţiuni să cumpere”.

„În ceea ce priveşte gestionarea banilor, nu a existat nimeni mai bun în lume cu care să vorbeşti timp de multe, multe decenii decât Charlie”, a spus Buffett.

Filmuleţul care a precedat sesiunea de întrebări şi răspunsuri a fost un omagiu adus lui Munger. Acesta a prezentat clipuri din apariţiile sale de-a lungul anilor în emisiuni TV precum „Breaking Bad”, „Desperate Housewives” şi „The Office”, precum şi clipuri cu replicile memorabile ale lui Munger la întâlnirile anuale anterioare. S-a încheiat cu un montaj al unor duete celebre din viaţa reală şi fictivă, care s-a încheiat cu Buffett şi Munger. Munger a fost apoi ovaţionat în picioare de către mulţime.

La evenimentele premergătoare reuniunii anuale, vizitatorii au vorbit frecvent despre Munger. Moartea sa le-a determinat pe acţionara Melissa Vainik şi pe mama sa, Rosalyn Slater, să călătorească din nou la Omaha din West Bloomfield, Mich.

„Din cauza decesului său, am simţit nevoia să venim”, a spus Vainik. „Ce se întâmplă dacă i se întâmplă ceva lui Warren Buffett şi atunci este sfârşitul unei ere?”

Buffett a fost mult timp principalul selecţioner de acţiuni al Berkshire. Întrebat sâmbătă dacă Abel sau managerii de investiţii Todd Combs şi Ted Weschler vor prelua portofoliul de investiţii al Berkshire în viitor, Buffett a spus că consiliul de administraţie al companiei va decide. Dar a spus că propria sa gândire în această privinţă a evoluat.

„Aş lăsa alocarea capitalului în seama lui Greg”, a spus Buffett. „El înţelege extrem de bine afacerile. Dacă înţelegi afacerile, înţelegi şi acţiunile comune. Dacă ştii cu adevărat cum funcţionează afacerile, eşti un investitor.

Acţionarii s-au aliniat înainte de răsăritul soarelui pentru a-l asculta pe Buffett live într-o arenă de pe malul râului Missouri. Cei care au venit devreme şi au vrut să prindă un loc bun au avut şansa să intre în parcările centrului de convenţii la ora locală 3:30, sâmbătă dimineaţa.

Hotelurile din apropiere s-au umplut devreme. În nopţile de vineri şi sâmbătă ale reuniunii anuale de anul trecut, 93% din camerele de hotel din judeţ erau ocupate, potrivit Visit Omaha.

În sala de expoziţii, acţionarii au trecut pe lângă un gecko gonflabil impunător de la Geico pentru a cumpăra jucării de pluş Squishmallows sub forma lui Buffett şi Munger de la subsidiara Jazwares. Au stat la coadă pentru a vizita o machetă a unui avion privat NetJets în timp ce mâncau bunătăţi îngheţate de la Dairy Queen.

Evenimentele de sâmbătă au debutat cu publicarea rezultatelor Berkshire pentru primul trimestru. Veniturile operaţionale, care exclud unele rezultate din investiţii, au crescut la 11,2 miliarde de dolari, de la 8,1 miliarde de dolari anul trecut.

Rezerva de numerar a Berkshire a crescut la un nivel record de 189 de miliarde de dolari, inclusiv echivalentele de numerar, de la 167,6 miliarde de dolari la sfârşitul anului trecut.

Cei care urmăresc compania au căutat indicii despre ce ar putea face Buffett cu tezaurul de numerar, de la achiziţionarea unei noi afaceri la cumpărarea de acţiuni şi intensificarea răscumpărărilor de acţiuni. Berkshire nu plăteşte dividende.

Buffett a declarat sâmbătă că el şi adjuncţii săi nu ştiu cum să folosească eficient banii în numerar „şi, prin urmare, nu îi folosim”.

„Ne aruncăm doar pe terenurile care ne plac”, a adăugat el.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].