Videoclipuri false cu colaboratori ai lui Modi declanşează confruntări acerbe la alegerile din India

În ceea ce a fost supranumit primele alegeri AI din India, Modi a declarat săptămâna trecută că sunt folosite voci false pentru a arăta presupuşi lideri care fac „declaraţii la care nici măcar nu ne-am gândit vreodată”, calificând-o drept o conspiraţie „pentru a crea tensiune în societate”, scrie Reuters.

Poliţia indiană – care investighează deja răspândirea unor videoclipuri false care arată actori de la Bollywood criticându-l pe Modi – investighează acum un clip online trucat care îl arată pe ministrul federal de interne Amit Shah spunând că partidul de guvernământ Bharatiya Janata Party va opri anumite garanţii sociale pentru minorităţi, un subiect sensibil pentru milioane de alegători.

Shah a replicat pe X, postând discursul său „original” şi discursul „fals” editat şi susţinând – fără a furniza nicio dovadă – că principalul partid de opoziţie, Congresul, se află în spatele videoclipului pe care l-a creat pentru a induce publicul în eroare. Ministrul a declarat că „au fost emise instrucţiuni către poliţie pentru a aborda această problemă”.

Poliţia indiană a arestat săptămâna trecută cel puţin nouă persoane, inclusiv şase membri ai echipelor de social media ale Congresului, în statele Assam, Gujarat, Telangana şi New Delhi, pentru că au distribuit videoclipul fals, potrivit declaraţiilor poliţiei.

Cinci dintre lucrătorii Congresului au fost eliberaţi pe cauţiune, dar cea mai importantă arestare făcută de unitatea de combatere a criminalităţii cibernetice a poliţiei din New Delhi a avut loc vineri, când au reţinut un coordonator naţional al Congresului pentru social media, Arun Reddy, pentru că a distribuit videoclipul. New Delhi este una dintre regiunile în care ministerul lui Shah controlează direct poliţia. Reddy a fost trimis în arest preventiv pentru trei zile. Arestarea a stârnit proteste din partea lucrătorilor Congresului, mulţi dintre ei postând pe X folosind tag-ul #ReleaseArunReddy.

Manickam Tagore, deputat al Congresului, a declarat că arestarea este un exemplu de „abuz autoritar de putere din partea regimului”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].