Germania îşi recheamă ambasadorul în Rusia din cauza îngrijorărilor legate de atacul cibernetic

„Ministrul de externe l-a rechemat pe ambasadorul Graf Lambsdorff la Berlin pentru consultări” după ce Berlinul a atribuit o campanie de spionaj cibernetic APT 28, un grup legat de agenţia de informaţii militare GRU a Moscovei, a declarat purtătorul de cuvânt.

Mişcarea este în conformitate cu protocolul diplomatic, iar Lambsdorff va rămâne la Berlin timp de o săptămână înainte de a se întoarce la Moscova, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Ministerul rus de Externe şi ambasada Rusiei la Berlin nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Acuzaţiile vin pe fondul unei anxietăţi crescute în Europa cu privire la presupuşii hackeri şi spioni ruşi de la invazia Moscovei în Ucraina în 2022 şi în perioada premergătoare alegerilor europene.

Berlinul a declarat că atacurile care au început în urmă cu doi ani au vizat social-democraţii aflaţi la guvernare în Germania, precum şi companii din sectoarele logistic, de apărare, aerospaţial şi IT.

Nu a oferit detalii despre daunele provocate din motive de securitate.

Grupul APT28 – cunoscut şi sub numele de „Fancy Bear” – a exploatat o vulnerabilitate necunoscută atunci în Microsoft Outlook pentru a compromite conturile de e-mail, potrivit autorităţilor germane.

Campania a afectat şi alte ţări, inclusiv Republica Cehă, Lituania, Polonia, Slovacia şi Suedia.

Relaţiile dintre Rusia şi Germania, care obişnuia să fie cel mai mare cumpărător de petrol şi gaze ruseşti, s-au deteriorat de la invazia Moscovei în Ucraina în februarie 2022. Germania nu va fi reprezentată la învestirea preşedintelui rus Vladimir Putin, marţi, pentru următorul său mandat de şase ani, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].