FOCUS: Start în campania electorală

2024 este primul an în care toate alegerile au loc în acelaşi an. Alegerile locale şi cele parlamentare se organizează o dată la patru ani, în timp ce scrutinele pentru alegerea europarlamentarilor şi preşedintelui României au loc din cinci în cinci ani.

Vineri, 10 mai 2024, ora 0.00, va începe campania electorală, care se va încheia pe 8 iunie 2024, la ora 7.00.

În campania electorală, candidaţii şi partidele care i-au propus vor fi nevoiţi să respecte reguli stricte. Dimensiunea maximă admisă a bannerelor va fi aproximativ cât o coală A3 şi vor putea fi amplasate doar în locuri speciale de afişaj electoral, stabilite de primărie. De asemenea, va fi interzisă folosirea pe afişe a unei succesiuni de culori care să reproducă drapelul României.

„Potrivit reglementărilor în vigoare, în campania electorală este interzisă folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă, precum şi a oricăror forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă sau etnică. Biroul Electoral Central recomandă, cu fermitate, competitorilor electorali să respecte regulile generale privind desfăşurarea campaniei electorale, să aibă un discurs echilibrat, onest şi constructiv şi să evite denaturarea sau manipularea informaţiilor pentru a preveni răspândirea ştirilor false, a acţiunilor de dezinformare şi a oricăror derapaje de natură să afecteze buna desfăşurare a procesului electoral”, arată Biroul Electoral Central.

Pe 9 iunie 2024, la ora 7.00, va începe procesul de votare, pentru ambele scrutinuri, şi se va încheia în aceeaşi zi, la ora 22.00. Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot vota până cel mult la ora 23.59.

După numărarea voturilor şi soluţionarea eventualelor sesizări sau contestaţii, rezultatele alegerilor alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale şi pentru membrii din România în Parlamentul European, din anul 2024, vor fi validate şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Alegeri europarlamentare

În cadrul alegerilor pentru Parlamentul European (P.E.) din acest an au fost admise nouă partide politice, trei alianţe, precum şi patru candidaţi independenţi.

Alegerile din acest an reprezintă al cincilea scrutin de acest tip de la intrarea României în Uniunea Europeană (U.E.) în 2007.

Cei 33 de eurodeputaţi români sunt aleşi prin vot universal direct de către toţi cetăţenii UE înregistraţi pe listele electorale şi având vârsta de peste 18 ani. Scrutinul se desfăşoară într-o singură circumscripţie electorală pe baza reprezentării proporţionale, ceea ce înseamnă că numărul de deputaţi aleşi de la fiecare partid politic depinde de numărul de voturi obţinut de partid. România foloseşte un sistem de liste închise, care nu permite modificarea numărului de ordine a candidaţilor pe listă. Locurile în Parlamentul European (P.E.) sunt alocate partidelor care obţin cel puţin 5% din voturile valabil exprimate prin metoda d’Hondt.

În total vor fi aleşi 720 de europarlamentari în iunie 2024, cu 15 mai mult decât la precedentele alegeri. Ca regulă generală, numărul eurodeputaţilor se decide înaintea fiecăror alegeri. Totalul acestora nu poate depăşi 750 plus preşedintele.

Alegeri locale

La alegerile locale, se votează pentru primarii din fiecare comună, oraş sau municipiu, pentru consilierii locali şi pentru preşedinţii consiliilor judeţene. Pentru a vota, trebuie îndeplinite următoarele condiţii: cetăţenie română, vârsta de cel puţin 18 ani până în ziua alegerilor, domiciliul sau reşedinţa stabilite în circumscripţia electorală şi înregistrare pe listele electorale permanente sau temporare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].