Israel-Gaza. Biden a făcut un anunţ surpriză despre un plan cu trei etape pentru a pune capăt războiului

Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat vineri că Israelul a făcut o nouă propunere grupării Hamas pentru încetarea tensiunilor din Fâşia Gaza. Liderul de la Casa Albă a cerut militanţilor Hamas să accepte noua ofertă din partea Israelului privind eliberarea ostaticilor în schimbul unei încetări a focului în Gaza, spunând că aceasta este cea mai bună modalitate de a începe să pună capăt tensiunilor din zonă, notează agenţia Reuters.

„Toţi cei care doresc pacea acum trebuie să îşi ridice vocea şi să lucreze pentru a o face reală. Este timpul ca acest război să ia sfârşit”, a declarat Joe Biden în timpul unui discurs surpriză ţinut vineri la Casa Albă.

„Israelul şi-a făcut propunerea. Hamas spune că vrea o încetare a focului. Acest acord este o oportunitate de a dovedi dacă vorbesc cu adevărat serios”, a afirmat el în cadrul conferinţei de presă.

Acordul propus de Israel ar consta în trei faze pentru ca tensiunile dintre Israel şi Hamas să înceteze. Prima fază a acordului ar dura şase săptămâni, acest termen putând fi prelungit pentru a se ajunge la un punct comun. În acest interval, Israel şi Hamas trebuie să negocieze o încetare permanentă a luptelor din Gaza, potrivit preşedintelui Biden, scrie Sky News.

Faza a doua a acordului ar implica predarea de către Hamas a tuturor ostaticilor rămaşi, iar Israelul şi-ar retrage toate forţele din Gaza.

Faza a treia, cea finală, ar implica „plan major de reconstrucţie” pentru Gaza, potrivit preşedintelui Biden.

Propunerea de încetare a focului vine după ce un atac aerian israelian de duminică asupra oraşului Rafah din sudul ţării a ucis cel puţin 45 de palestinieni strămutaţi care locuiau în corturi. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a catalogat lovitura drept o „greşeală tragică”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].