Kremlinul acuză Ucraina că încearcă să lovească în interiorul Rusiei cu arme americane. Şeful NATO respinge avertismentele ruseşti de escaladare a războiului

Kremlinul a declarat că decizia lui Joe Biden de a permite Ucrainei să folosească arme furnizate de SUA împotriva unor ţinte din Rusia demonstrează implicarea profundă a Washingtonului în conflict, notează The Guardian.

„Ceea ce ştim este că, în general, există deja încercări de a lovi teritoriul rusesc cu arme produse de Statele Unite”, a declarat acesta, potrivit Sky News.

În cadrul acuzaţiilor aduse Kievului, Peskov nu precizează ce încercări au fost făcute de Ucraina pentru a lovi în interiorul Rusiei.

La fel ca şi alţi oficiali au declarat astăzi, Peskov dă vina pe Occident pentru escaladarea conflictului.

Anterior, în cursul zilei de astăzi, fostul preşedinte rus, Dmitri Medvedev, a declarat că o lovitură a Ucrainei cu arme americane în interiorul Rusiei ar putea însemna război cu NATO şi a avertizat că ameninţările nucleare ale Moscovei nu sunt o cacealma.

„Aceasta nu este asistenţă militară, ci participare la un război împotriva noastră”, a spus el, conform sursei citate.

Medvedev a spus că ar fi o „greşeală fatală” din partea Occidentului să creadă că Rusia nu este pregătită să folosească arme nucleare tactice împotriva Ucrainei – şi a vorbit despre potenţialul de a lovi ţări ostile fără nume cu arme nucleare strategice.

NATO: ,,Autoapărarea nu înseamnă escaladare”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins vineri avertismentele preşedintelui Vladimir Putin, potrivit cărora permiterea Kievului de a folosi arme occidentale pentru lovituri în interiorul teritoriului rus ar putea duce la o escaladare.

Stoltenberg a afirmat că nu este prima dată când Rusia apelează la astfel de ameninţări atunci când Ucraina primeşte ajutor din partea Occidentului, scrie CNBC.

„Nu este nimic nou. Se întâmplă (…) de mult timp că, de fiecare dată când aliaţii NATO oferă sprijin Ucrainei, preşedintele Putin încearcă să ne ameninţe să nu facem acest lucru”, a declarat el reporterilor.

Aflându-se la o reuniune a miniştrilor de externe a ţărilor membre NATO care s-a desfăşurat la Praga, Stoltenberg a salutat decizia ţărilor care au decis să elimine restricţiile privind utilizarea armelor occidentale de către Ucraina, notează The Guardian.

,,Autoapărarea nu înseamnă escaladare. Autoapărarea este un drept fundamental. Acesta este consacrat în Carta ONU. Ucraina are dreptul şi responsabilitatea de a-şi proteja poporul, iar noi avem dreptul de a ajuta Ucraina să îşi respecte dreptul la autoapărare”, a declarat acesta, după reuniune.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].