Războiul din Ucraina, în a 66-a zi. Discuţiile de pace stagnează din nou. SUA susţine Kievul să continue lupta împotriva invasiei ruse

UPDATE 04:20 Cinci zile sub bombardament prin câmpuri minate: un locuitor din Mariupol şi câinele său au mers pe jos spre Zaporizhzhia 

Împreună au mers timp de 5 zile şi ar fi putut muri din cauza bombardamentelor şi a vremii nefavorabile, dar au răzbătut împreună. Cine sunt ei?

Povestea câinelui şi a stăpânului său a fost spusă de voluntari:

“Au mers pe riscul lor, pentru că atunci când au pornit la drum, nu ştiau deloc care este situaţia din regiune şi dacă vor putea parcurge o asemenea distanţă pe jos”.

Starea câinelui este acum stabilă: a fost hrănit, i s-au administrat medicamente pentru paraziţi şi i-au fost tratate labele. Bărbatul şi prietenul său credincios s-au întâlnit deja cu rudele lor.

UPDATE 03:38 

Presa ucraineană raportează explozii în apropiere de Zaporizhzhya. Se presupune că din direcţia Vasylkiv. În Kherson sunt raportate, de asemenea, explozii.

Între timp, agenţia rusă RIA Novosti a relatat că “sunetele exploziilor de la graniţa ucraineană pot fi auzite până în centrul oraşului Belgorod”. 

UPDATE 02:13 Ajutorul militar american pentru Ucraina, în valoare de 33 de miliarde de dolari, va fi livrat în următoarele cinci luni 

“După cum a remarcat preşedintele Biden, dacă va fi aprobat rapid de Congres, acest pachet de ajutor poate fi pus în aplicare în următoarele cinci luni. Odată ce Congresul o va aproba, am putea foarte bine să o încadrăm în actualul an fiscal (care expiră la 30 septembrie)”, a declarat Pentagonul.

UPDATE 01:15 

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, l-a calificat pe Putin drept imoral şi a vorbit despre crimele de război ale Rusiei în Ucraina.

“Este greu să te uiţi la ceea ce Putin şi trupele sale fac în Ucraina. Aşa că nu pot vorbi despre psihologia lui. Dar cred că putem vorbi cu toţii despre imoralitatea sa”, a declarat Kirby, potrivit CNN.

Franţa şi Germania sunt determinate să susţină Republica Moldova, în contextul “riscurilor destabilizării”, au anunţat vineri seară miniştrii de Externe francez şi german, Jean-Yves Le Drian şi Annalena Baerbock.

Rezumatul zilei

  • Rusia defilează cu mercenarii străini capturaţi în Ucraina.
  • Un conflict cu NATO ar putea declanşa un război nuclear, ceea ce ruşii nu îşi doresc, susţine  ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
  • Statele Unite nu cred că există indicii cum că Rusia ar urma să folosească arme nucleare.
  • Marea Britanie trimite experţi pentru a ajuta Ucraina să strângă dovezi şi să investigheze crimele de război săvârşite pe teritoriul său.
  • Rusia loveşte întreaga linie a frontului din regiunea de est Doneţk cu rachete, artilerie, bombe cu mortar şi avioane pentru a preveni regruparea trupelor ucrainene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].