Pasărea anului 2022 din Noua Zeelandă. Specia alpină rară cântăreşte mai puţin de 20 de grame

Specia alpină rară, care cântăreşte mai puţin de 20 de grame, cam cât un biscuit, a învins o serie de concurenţi mai carismatici şi mai cunoscuţi.

Dacă nu aţi petrecut ceva timp în munţi, probabil că nu aţi fi auzit niciodată de un stârc de stâncă până acum două săptămâni“, a declarat Stephen Day, care a condus o campanie pentru pīwauwau. „Suntem foarte fericiţi că pīwauwau au în sfârşit timpul lor în lumina reflectoarelor”.

 

Specia de munte a obţinut o victorie la limită în faţa pinguinului kororā, care a primit mai multe voturi No 1, dar a pierdut în urma sistemului de vot transferabil, potrivit The Guardian.

 

Concursul nu este străin de controverse. Anul trecut, organizatorii au stârnit scandal permiţând unui liliac nativ să participe şi să câştige. Anul acesta, aceştia au provocat din nou controverse, excluzând kākāpō, cel mai gras papagal din lume, pentru că a câştigat de prea multe ori (de două ori în 14 ani).

 

Competiţia atrage titluri de ziare şi aprobări politice în întreaga Noua Zeelandă. Liderul Partidului Naţional, Christopher Luxon, a făcut un anunţ oficial duminică, susţinând wrybill, o pasăre de râu despre care se crede că are singurul cioc asimetric din lume, acesta se curbează spre dreapta. Parlamentarul ecologist Chlöe Swarbrick a condus o campanie pentru kororā şi a întâmpinat vestea pierderii la limită a pinguinului exprimându-şi “durerea de inimă” faţă de rezultatul “greu de obţinut”.

 

Prim-ministrul Jacinda Ardern nu a susţinut nicio pasăre în acest an, dar, când a fost întrebată de reporteri despre rezultat, a declarat că este loială petrelului negru, pe care l-a descris anterior ca fiind “bogătaşul păsărilor”.

 

Alegerea este făcută de Organizaţia de conservare Forest and Bird pentru a creşte gradul de conştientizare a vieţii păsărilor native din Noua Zeelandă. Directorul executiv al acesteia, Nicola Toki, a declarat că un vot pentru pīwauwau este “un vot pentru acţiunea climatică”.

 

„Fiind singura pasăre alpină adevărată din Aotearoa, aceste mici ciocârlii simt deja impactul temperaturilor mai ridicate, care permit prădătorilor precum şobolanii şi şobolanii să urce mai sus şi să invadeze casele lor din vârful munţilor”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].