Comoară veche de 800 ani, găsită în Germania

Un stagiar detector de metale din nordul Germaniei a lovit recent ceva ce mentorul său nu se aştepta niciodată: un tezaur vechi de 800 de ani de bijuterii din aur şi monede de argint care sugerează legăturile comerciale ale zonei.

Tezaurul mare conţinea o colecţie uimitoare de artefacte. „Tezaurul era alcătuit din doi cercei din aur de foarte înaltă calitate, împodobiţi cu pietre semipreţioase, o broşă pseudo-monedă aurita, două inele aurite cu piatră, un fragment de inel, un mic disc perforat anterior aurit, o broşă inel şi aproximativ 30 de monede de argint, unele dintre ele foarte fragmentate”, Ulf Ickerodt, director al Departamentului Arheologic de Stat din Schleswig-Holstein, a spus Live Science într-un e-mail.

De zeci de ani, arheologi amatori şi profesionişti au lucrat împreună pentru a investiga regiunea Schleswig-Holstein şi, în special, situl Haithabu, inclus în patrimoniul mondial UNESCO.(se deschide într-o filă nouă). Cunoscut sub numele de Hedeby în daneză, situl a fost al doilea ca mărime oraş nordic şi a fost important pentru vikingi între secolele al VIII-lea şi al XI-lea. Haithabu a fost distrus şi abandonat în jurul anului 1066, punând capăt erei vikingilor în regiune, dar un secol sau două mai târziu cineva a îngropat intenţionat punga plină cu obiecte de valoare în apropiere.

O selecţie de monede de argint au fost găsite în tezaur.  Ele datează de pe vremea regelui Valdemar al II-lea.

Detectoriştii au dat peste tezaur în timp ce mergeau pe o porţiune de pământ bine studiată. Ei au raportat descoperirea la ALSH, iar o echipă de arheologi a excavat apoi situl pentru a dezvălui obiecte, inclusiv obiecte din argint şi aur, cu fragmente textile conservate aderând la ele.

Poate cele mai remarcabile obiecte din tezaur sunt cei doi cercei. „Probabil datează din jurul anului 1100 şi după 1100 şi sunt în tradiţia aurarilor bizantini ”, a spus Ickerodt. Tezaurul conţinea şi o imitaţie a unei monede islamice – un dinar de aur almohad – care fusese transformată într-o broşă. Califatul almohad a fost o dinastie musulmană care a domnit peste sudul Spaniei şi nordul Africii între secolele al XII-lea şi al XIII-lea. Cele 30 de monede de argint, bătute în timpul regelui danez Valdemar al II-lea, sugerează că tezaurul a fost îngropat ceva timp după 1234.

În legătură cu: tezaur celtic de „cupe curcubeu” din aur, vechi de 2.000 de ani, descoperit în Germania

 

„Monedele islamice erau bine cunoscute în sudul Scandinaviei între secolele al IX-lea şi al XI-lea”, a spus Marjanko Pilekić .(se deschide într-o filă nouă), un numismat din Germania care nu a fost implicat în acest studiu, a declarat Live Science prin e-mail. Este posibil ca banii să fi „ajuns în masă în această zonă prin contacte comerciale la distanţă lungă, jaf, tribut, printre altele”, a spus el. „A fost o practică populară să străpungeţi sau să bucleţi monedele şi să le purtaţi”.

 

Descoperirea tezaurelor este rară în Schleswig-Holstein şi nu este clar dacă aceste obiecte erau proprietate personală sau furate, dacă erau menite să fie livrate altcuiva sau dacă au fost îngropate din motive rituale. „Mai ales în vremuri de criză”, a spus Ickerodt, „pericolul care rezultă duce la ascunderea bunurilor”. Zona Haithabu nu a fost abandonată mult timp după distrugerea sa la mijlocul secolului al XI-lea. Peste intrarea în Schlei, Schleswig începuse să se dezvolte ca un centru de aşezare şi comerţ. „O reţea comercială extinsă nord-sud şi est-vest s-a dezvoltat aici încă din Evul Mediu timpuriu, în care au fost integrate regiunea mediteraneană, Marea Nordului şi Marea Baltică”, a spus Ickerodt. „Tezaurul cu siguranţă nu a fost doborât întâmplător”, transmite LiveScience

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].