O nouă statuie a fost dezgropată pe Insula Paştelui

Într-un albia uscată a unui lac, arheologii de pe Rapa Nui, cunoscută şi sub numele de  Insula Paştelui, au descoperit o statuie necunoscută anterior.

Noua descoperire este una dintre moai , celebrele figuri de piatră situate în jurul insulei. Cercetătorii speră să găsească alte artefacte antice, inclusiv moai şi unelte suplimentare, pe site, numit  Rano Raraku. De asemenea, ei plănuiesc să efectueze datarea cu radiocarbon pentru a determina vârsta moaiului.

„Credem că ştim toate moai, dar apoi apare unul nou”, spune Terry Hunt, arheolog la Universitatea din Arizona, lui Angeline Jane Bernabe, Erin Brady, Faryn Shiro şi Robyn Weil de la „Good Morning America” .

El adaugă: „Când există un moai în lac, probabil că sunt mai mulţi”.

Noul moai este mai mic decât celelalte aproape 1.000 de statui de pe insulă, care pot măsura până la 33 de picioare înălţime şi pot cântări până la 80 de tone. Ei reprezintă „strămoşii divinizaţi” ai insulelor, spune Hunt.

Poporul Rapa Nui a creat moai din cenuşă vulcanică solidificată între aproximativ 1300 şi 1600 d.Hr. Multe dintre statui sunt situate pe platforme de piatră cunoscute sub numele de ahu ; se îndreaptă spre interior, departe de marea din jur. Cele mai vizibile părţi ale monoliţilor sunt capetele lor, deoarece trunchiul lor este îngropat sub pământ. Unii au pietre roşii în vârful capului, numite pukao , despre care se crede că reprezintă o pălărie sau un nod de păr.

„Pentru oamenii Rapa Nui, este [o] descoperire foarte, foarte importantă”, spune Salvador Atan Hito, vicepreşedintele organizaţiei indigene Ma’u Henua care supraveghează situl, „Bună dimineaţa America”, prin intermediul unui traducător. „Pentru că este aici în lac şi nimeni nu ştie că acesta există – chiar şi strămoşii, bunicii noştri nu ştiu [despre] acela”, transmite Smithsonian

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].