Măsurile dispuse de Garda de Mediu după ce în ultimul an au avut loc 4 incendii în Delta Văcăreşti

Potrivit unui comunicat al Gărzii de Mediu, comisarii din Capitală s-au deplsat în interiorul Parcului Natural Văcăreşti, unde au verificat împrejurările în care s-a produs incendiul din 20 martie şi modul în care s-a intervenit pentru stingerea focului.

Comisarii au cerut apoi Administraţiei Parcului Natural Văcăreşti să justifice acţiunile şi măsurile întreprinse în vederea prevenirii şi diminuării/stopării incendiilor de vegetaţie, care au afectat în mod semnificativ speciile şi habitatele de interes conservativ din Deltă.

„Conducerea Administraţiei Parcului Natural Văcăreşti a precizat că: APNV a comandat întocmirea unui studiu privind Analiza de risc la securitatea fizică, iar în baza acestuia, fost întocmit Planul de pază şi protecţie al obiectivului PNV, care a fost avizat de şeful Secţiei nr. 26 Poliţia Bucureşti; paza şi monitorizarea arealului se realizează printr-o firmă de pază (6 posturi permanente), respectiv Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti 1 post asigurat de 2 angajaţi în interval orar 07 – 21, L-D; monitorizarea video se realizează, în prezent, cu cameră video amplasată în punctul de intrare în parc dinspre strada Săvineşti, iar imaginile sunt stocate pe cardul SD intern al camerei şi verificate zilnic. Cu toate acestea, în cazul celui mai recent incendiu, în imaginile înregistrate şi stocate pe camera video, nu au fost identificate persoane/autoturisme suspecte; a fost realizată igienizarea suprafeţei afectate de incendiu prin colectarea şi evacuarea deşeurilor (circa 18 m3) existente pe amplasament”, transmite Garda Naţională de Mediu.

Reprezentanţii instituţiei amintesc că, în mai puţin de un an, s-au produs patru incendii de vegetaţie în interiorul Parcului Natural Văcăreşti, în: 21.05.2023- suprafaţă afectată de cca. 2 ha, în 17.08.2023- suprafaţă afectată de cca. 2 ha, în 08.02.2024- suprafaţă afectată de cca. 1,103ha – GNM a aplicat atunci administratorului o amendă de 100.000 lei şi în 20.03.2024- suprafaţă afectată de cca. 1 ha.

„La finalul activităţii de inspecţie şi control, comisarii G.N.M. au constatat că APNV a demonstrat că are preocupări în ceea ce priveşte administrarea cât mai eficientă a PNV cu toate resursele de care dispune, inclusiv în aria activităţilor/măsurilor active de prevenire şi stingere a incendiilor de vegetaţie”, mai arată reprezentanţii Gărzii de Mediu.

Aceştia au stabilit trei măsuri în sarcina APNV: accelerarea procesului de achiziţie echipament şi instalare a unui sistem eficient de monitorizare video a întregii suprafeţe a Parcului Natural Văcăreşti, întocmirea unui Plan de intervenţie PSI în interiorul Parcului Natural Văcăreşti şi înaintarea unei solicitări către APA NOVA Bucureşti privind montarea de hidranţi cu apă în vecinătatea perimetrului Parcului Natural Văcăreşti.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].