Raport Dossier Center: FSB ştia că cetăţeni tadjici ar putea desfăşura atacuri teroriste pe teritoriul rusesc. Ce motive s-ar putea afla în spatele atacului

Potrivit centrului de investigaţii Dossier Center, documentele arată că etnici tadjici radicalizaţi de ISIS-K puteau fi implicaţi într-un atac terorist pe teritoriul Rusiei.

„La câteva zile înainte de atacul terorist, membri ai Consiliului  de Securitate au primit un avertisment că cetăţeni tadjici ar putea fi implicaţi în atacuri teroriste pe teritoriul rusesc”, a transmis Dossier Center.

„Chiar înainte de atacul de la Crocus City Hall, o sursă apropiată serviciilor de informaţii a spus acest lucru pentru Dossier Center”, se mai arată în raport.

Nu este pentru prima dată când ISIS-K  vizează Rusia. În 2022, aceeaşi organizaţie teroristă a revendicat un atac asupra Ambasadei Rusiei din Kabul. De asemenea, organizaţia a încercat să atace şi alte ţări europene. În 2023, poliţia germană a arestat mai mulţi tadjici acuzaţi de plănuirea unui atac terorist asupra Catedralei Cologne. Alţi suspecţi de apartenenţa la ISIS-K au fost arestaţi în Kârgâzstan. Aceştia din urmă au fost acuzaţi de plănuirea unui atac asupra unei biserici ortodoxe.

Motivele din spatele atacului terorist din Moscova

Potrivit unei analize a Atlantic Council, există varii motive pentru care tadjicii ar fi putut ataca Rusia, iar unul dintre acestea ar putea fi răzbunarea pentru ocupaţia sovietică a Afganistanului. Totodată, având în vedere că ISIS-K luptă acum împotriva regimului taliban din Afganistan, care are legături relativ bune cu Rusia, atacul din Moscova ar putea avea intenţia de a face o distincţie între cum luptă ISIS-K împotriva unei Rusii care asupreşte musulmanii, în timp ce talibanii cooperează cu ruşii.

Alte motive ar putea fi sprijinul Rusiei faţă de regimul lui Bashar al Assad din Siria sau cooperarea ruşilor cu Iran şi alte regimuri din Orientul Mijlociu pe care jihadiştii sunniţi le văd drept inamice. Altfel spus, atacul nu are nicio legătură cu Ucraina, aşa cum încearcă propaganda rusă să transmită.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].