Blinken s-a întâlnit la Beijing cu ministrul chinez de Externe. Factorii “negativi” se acumulează în relaţiile dintre SUA şi China, afirmă Wang Yi

Întâlnirea, în ultima zi a celei de-a doua vizite a lui Blinken în China în ultimul an, a avut loc în contextul în care discuţiile dintre cele două ţări s-au extins în ultimele luni, chiar dacă divergenţele au crescut şi au devenit mai serioase, ceea ce a generat îngrijorări cu privire la potenţialul de conflict între cele mai mari două economii ale lumii, relatează AP.

Blinken şi Wang Yi au subliniat importanţa menţinerii deschise a canalelor de comunicare, dar au deplâns, de asemenea, diviziunile persistente şi tot mai profunde care ameninţă securitatea globală. Aceste diviziuni au fost evidenţiate la începutul acestei săptămâni, când preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a semnat o lege masivă privind ajutorul extern care conţine mai multe elemente pe care chinezii le consideră problematice.

“În general, relaţia dintre China şi SUA începe să se stabilizeze”, a declarat Wang. “Dar, în acelaşi timp, factorii negativi din relaţie continuă să crească şi să se consolideze, iar relaţia se confruntă cu tot felul de perturbări”.

“Ar trebui China şi Statele Unite să păstreze direcţia corectă de a merge înainte cu stabilitate sau să se întoarcă la o spirală descendentă?”, a întrebat oficialul chinez. “Aceasta este o întrebare majoră care se pune în faţa celor două ţări ale noastre şi ne testează sinceritatea şi capacitatea”.

Wang a subliniat, de asemenea, plângerile bine-cunoscute ale Chinei cu privire la politicile Statelor Unite în Marea Chinei de Sud, în special Taiwan.

“Drepturile legitime de dezvoltare ale Chinei au fost suprimate în mod nejustificat, iar interesele noastre de bază se confruntă cu provocări”, a spus el, cerând ca SUA să se abţină de la a se amesteca în afacerile interne ale Chinei.

Blinken a răspuns afirmând că administraţia Biden pune preţ pe dialogul dintre SUA şi China, chiar şi în ceea ce priveşte problemele de dispută. El a remarcat că au existat unele progrese în ultimul an, dar a sugerat că discuţiile vor continua să fie dificile.

“Aştept cu nerăbdare ca aceste discuţii să fie foarte clare, foarte directe cu privire la domeniile în care avem diferenţe şi la poziţia Statelor Unite, şi nu mă îndoiesc că veţi face acelaşi lucru în numele Chinei”, i-a spus Blinken lui Wang.

“În opinia noastră, nu există niciun substitut pentru diplomaţia faţă în faţă pentru a încerca să avansăm, dar şi pentru a ne asigura că suntem cât mai clari cu putinţă cu privire la domeniile în care avem divergenţe, cel puţin pentru a evita neînţelegerile, pentru a evita calculele greşite”, a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].