Războiul din Ucraina, ziua 765. Forţele ruse atacă infrastructura din zonele critice / Kiev: 99 de bombe ruseşti trimise spre centralele termice / Lavrov respinge planul de pace al Ucrainei

Mass-media: un colonel al serviciului secret militar, ucis în masacrul de la Moscova; a fost la concert cu familia în timp ce era în permisie de pe front

Printre cei ucişi în atacul asupra sălii de concerte din Moscova s-a numărat şi un colonel al serviciului rus de informaţii militare implicat în conflictul din Ucraina, care a mers la concert împreună cu soţia şi fiul, în timp ce se afla în concediu de pe front. Ziarul Rbk a scris-o astăzi. Colonelul, Timur Miasnikov, a fost lovit de trei gloanţe după ce a reuşit să-şi împingă soţia şi fiul în siguranţă, a declarat Arthur Malivanciuk, preşedintele organizaţiei ofiţerilor oraşului Samara. Bărbatul a murit după câteva zile de spitalizare, iar înmormântarea lui este programată pentru astăzi. Numele său apare şi în lista persoanelor rănite internate în spital după atac, publicată de autorităţile sanitare din regiunea Moscova. Vestea morţii a fost dată şi pe canalul Telegram al absolvenţilor şcolii militare Suvorov din Kazan, unde a studiat Miasnikov. Colonelul făcea parte din Brigada a III-a a Forţelor Speciale, unitate a Direcţiei Principale a Statului Major General al Rusiei, adică informaţii militare, denumită anterior GRU. Potrivit ultimului bilanţ furnizat de autorităţi, 143 de persoane au fost ucise şi peste 180 au fost rănite în atac. Dintre aceştia, 74 sunt încă internaţi.

Ministrul Lavrov respinge planul de pace al Ucrainei

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a respins planul de pace al Ucrainei, declarând că este inutilă cererea adresată Moscovei de a-şi retrage trupele din zonele ocupate în prezent. „Suntem încă pregătiţi să discutăm, dar nu pe baza formulei de pace a preşedintelui Volodimir Zelenski”, a declarat Lavrov pentru ziarul Moscova Izvestia, într-un interviu publicat astăzi.

În timpul nopţii, 99 de bombe ruseşti asupra centralelor termice

„În timpul nopţii, armata rusă a lansat un puternic atac cu rachete împotriva instalaţiilor energetice ale Ucrainei”, a spus comandantul forţelor aeriene Mikola Oleşciuk, spunând că apărarea a doborât 84 din 99 de ţinte. Trupele Kremlinului au atacat cu 60 de drone, 3 X-47M2 Kinjal aerobalistic, două rachete balistice Iskander-M, 9 rachete aeriene ghidate X-59, 4 rachete de croazieră Iskander-K, 21 rachete de croazieră X-101-X-555. Ministerul Energiei a anunţat pe Telegram că „centrale termice şi hidroelectrice din regiunile central şi de vest au fost avariate”.

Forţele ruse atacă infrastructura din districtul Kamianske de lângă Dnipro

Forţele ruse au atacat infrastructura la primele ore ale zilei de vineri în districtul Kamianske, în apropierea oraşului Dnipro, în centrul Ucrainei, şi cel puţin o persoană a fost rănită, a declarat guvernatorul regional. „Inamicul a atacat locuri de infrastructură cruciale din regiune”, a scris guvernatorul Serhi Lisak pe Telegram.

„Ţintele principale ale inamicului sunt oamenii noştri şi locurile vitale ale populaţiei”, afirmă Lysak, care nu a clarificat forma atacul, dar comentatorii de la Telegram au subliniat utilizarea rachetelor şi exploziile raportate în zonă. Reuters transmite că nu a putut verifica veridicitatea ştirilor.

Un blogger din afara oraşului Kamianske, un oraş-port de peste 200.000 de locuitori cu o centrală hidroelectrică chiar în amonte de oraşul Dnipro, a raportat o explozie de 4 metri adâncime şi 10 metri lăţime în district. Potrivit altor informaţii, alimentarea cu energie electrică şi apă a fost întreruptă în unele raioane.

Forţele ruse au desfăşurat atacuri pe scară largă asupra infrastructurii energetice în ultimele săptămâni, inclusiv un atac în masă, pe 22 martie, descris de Kiev ca fiind cel mai mare astfel de asalt de la invadarea forţelor Moscovei, în februarie 2022.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].