Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun radiologii

Radiologii diagnosticieni, care efectuează radiografii, RMN şi tomografii, vor susţine că TVA afectează în mod disproporţionat femeile şi ar putea fi considerată discriminatorie în conformitate cu Legea privind egalitatea, scrie Sky News.

Aceştia spun că problemele musculo-scheletice, care pot duce la absenţe de la locul de muncă, pot fi cauzate de sutienele prost ajustate.

Propunând moţiunea marţi, în timpul conferinţei lor anuale de trei zile din Leeds, delegaţii vor spune: „Cei care poartă un sutien de mărime D sau mai mare au deseori dureri de spate, dureri de umeri şi dureri de gât, din cauza greutăţii sânilor lor. Purtarea unui sutien de bună calitate şi bine ajustat ar putea atenua unele dintre aceste probleme şi ar putea reduce timpul de concediu medical pentru probleme musculo-scheletice. Impunerea TVA-ului la sutiene afectează în mod disproporţionat femeile. Impozitarea sutienelor ar putea fi considerată discriminatorie în conformitate cu Legea privind egalitatea din 2010”.

Potrivit site-ului de colectare de date Statista, suma medie cheltuită pe un sutien în Marea Britanie în 2020 a fost de 15-30 de lire sterline.

În prezent, doar femeile care au suferit o intervenţie chirurgicală pentru cancer de sân – fie că este vorba de o mastectomie, mastectomie parţială sau lumpectomie – sunt scutite de TVA atunci când cumpără anumite sutiene. Dar se aşteaptă ca radiologii să compare sutienele cu produsele menstruale şi să le considere o necesitate, ceea ce înseamnă că acestea ar trebui să fie excluse de la taxă.

În ianuarie, TVA-ul pentru pantalonii menstruali a fost eliminat în urma unei campanii de doi ani derulate de mărci, comercianţi cu amănuntul, grupuri de femei şi ecologişti.

Aceasta a urmat inversarea aşa-numitei „taxe pe tampoane” în 2021, care a însemnat că alte produse menstruale, cum ar fi tampoanele, absorbantele şi cupele menstruale, nu au fost impozitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].