România vizează creşterea schimburilor comerciale cu Turcia la 15 miliarde de dolari

„România rămâne ferm angajată în demersurile demarate deja pentru dezvoltarea cooperării cu Republica Turcă, în scopul atingerii obiectivelor pe care ambele ţări şi le-au propus la nivel economic, prin Parteneriatul Strategic bilateral, cât şi în domeniul securităţii, în regiunea Mării Negre”, a transmis prim-ministrul Marcel Ciolacu, în cadrul întrevederii de astăzi cu vicepreşedintele turc, Cevdet Yılmaz.

Înaltul oficial turc face în aceste zile o vizită în România, împreună cu o delegaţie guvernamentală, la invitaţia premierului Marcel Ciolacu.

„Vom continua să dezvoltăm în mod activ agenda de dialog şi colaborare bilaterală, cu accent special pe dimensiunile strategice ale cooperării sectoriale în domenii precum afacerile interne, energie, economie şi comerţ, agricultură şi cercetare. Am toată încrederea că prin eforturile noastre vom reuşi să creştem schimburile comerciale bilaterale, aşa cum ne-am propus la 15 miliarde de dolari ”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Discuţiile privind cooperarea în domeniul energiei, care au avut loc la începutul lunii martie din 2024, la Ankara, au condus la coagularea unor perspective de colaborare foarte bune în direcţia pilonului central al cooperării româno-turce în acest domeniu, şi anume, diversificarea surselor şi rutelor de aprovizionare cu gaze şi energie, prin dezvoltarea în comun a unor proiecte strategice de investiţii în reabilitarea reţelelor de transmisie şi promovarea energiei regenerabile, a menţionat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Întrevederea cu vicepreşedintele turc Cevdet Yılmaz şi discuţiile în plenul celor două delegaţii guvernamentale care au avut loc în cu ocazia acestei vizite reprezintă un semnal puternic pentru impulsionarea unor proiecte de investiţii în curs de derulare, realizate de investitori din Turcia. Între acestea se numără şi proiectul strategic pentru România de construcţie a Conductei de transport gaz natural între ţărmul Mării Negre şi Podişor, inaugurat astăzi, şi obiectivul de investiţii pentru extinderea fabricii de amidon Omnia de la Megidia în valoare de 75 milioane de euro, realizat, de asemenea, de o companie din Turcia.

Referitor la cooperarea bilaterală şi regională sub umbrela Alianţei Nord-Atlantice, premierul Marcel Ciolacu s-a pronunţat pentru o colaborare mai strânsă în materie de securitate în zona Mării Negre, având în vedere contextul securitar actual, subliniind că Turcia este un partener-cheie pentru România atât în cadrul NATO, cât şi în zona Mării Negre, alături de Bulgaria. ”Aşteptăm cu nerăbdare implementarea iniţiativei pentru crearea Grupului Naval de Deminare în Marea Neagră România – Turcia – Bulgaria, o expresie concretă a cooperării noastre în regiune”, a declarat în acest context şeful Executivului român.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].