Şeful AIEA afirmă că “ne apropiem periculos de un accident nuclear” la centrala din Zaporojie

Ne apropiem periculos de un accident nuclear“, a declarat Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), în faţa Consiliului de Securitate al ONU.

Centrala nucleară, cea mai mare din Europa, a fost supusă mai multor atacuri în prima parte a invaziei Rusiei în Ucraina. Forţele ruse controlează instalaţia din martie 2022. AIEA a elaborat un acord pentru a staţiona acolo una dintre echipele sale pentru a monitoriza centrala şi orice daune aduse sistemelor sale.

Grossi a declarat că, în ultimele 10 zile, centrala a suferit mai multe atacuri directe, primele din noiembrie 2022. El nu a precizat cine le-a efectuat.

Grossi a declarat că daunele aduse structurii nu au fost semnificative, dar atacul a creat un precedent periculos.

“Aceste atacuri nesăbuite trebuie să înceteze imediat”, a declarat Grossi.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc pentru lovituri

“Bombardarea de către Ucraina a centralei ZNPP nu poate fi justificată din niciun motiv, inclusiv din motive militare”, a declarat ambasadorul rus Vassili Nebenzia, referindu-se la centrală după iniţialele sale. El a susţinut că Rusia nu a staţionat niciodată armament greu la centrală şi nici nu a atacat de pe teritoriul său.

Ambasadorul Ucrainei a declarat că recentele atacuri au fost “o operaţiune sub steag fals bine planificată” de către Rusia.

“Singura cale de ieşire din situaţia actuală, foarte precară, este demilitarizarea completă şi deocuparea centralei ZNPP şi a teritoriilor adiacente”, a declarat ambasadorul ucrainean Serghei Kisiliţia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].