E.S. Maciej Lang, ambasadorul Poloniei în România, mărturii despre Afganistan:,,M-am întors cu o părere diferită. Sunt mai sensibil la vederea ameninţării stabilităţii”. Ce spune despre cooperarea cu ţara noastră: „Peste 1200 de societăţi cu capital polonez activează în România”

 E.S. Maciej Lang, ambasadorul Poloniei în România, a vorbit în cadru emisiunii „InSecuritate”, de la Aleph News despre pasiunea, munca şi ambiţia poloneză – ingredientele perfecte despre care susţine că l-au ajutat să-şi materializeze misiunea şi visele. 

 

Excelenţa Sa susţine că retragerea trupelor NATO din Afganistan – o acţiune, de altfel, previzibilă şi aşteptată – a creat un moment de şoc, dar şi unul de cercetare şi de probă. 

 

„Pasiunea mea pentru limbi străine, pentru lume, pentru geografie, pentru cultura şi civilizaţia din lume, a început de când eram copil. Nu am putut să-mi imaginez că visul meu se va materializa în acest mod. Eu cred că dacă este pasiune şi dacă suntem gata să facem ceva pentru a materializa pasiunea, totul este posibil. Pasiune şi muncă.” 

 

Cum se vede astăzi situaţia din Afganistan când NATO şi-a retras trupele?

 

Despre anii petrecuţi în Afganistan şi în Kazahstan E.S. Maciej Lang, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Poloniei în România, susţine că nu i-a privit prin prisma misiunii diplomatice, ci, mai ales, prin prisma experienţei de viaţă. 

 Invitatul lui Bogdan Nicolae mărturiseşte că experienţa din Afganistan l-a făcut să înţeleagă mai bine cât de uşoară este distrugerea şi cât de complicată este consolidarea şi lupta pentru idei şi valori. 

 

„Şase ani pe care i-am petrecut în Kazahstan pot să spun că au devenit izvor de experienţă. Şi, după, am continuat această experienţă în Afganistan. Atunci am avut contingentul militar polonez de 2.500 de soldaţi care au fost staţionaţi în Ghazni, o provincie estică de ţară  şi am colaborat cu autorităţile militare şi civile afgane. 

 

Noi, ca ambasade, am încercat să asigurăm un sprijin pentru soldaţii polonezi în ceea ce priveşte cooperarea cu autorităţile civile şi proiectele din Ghazni. Şi această perioadă, putem să spunem, nu a fost un izvor de experienţă diplomatică, putem să spunem că a fost experienţă de viaţă. A fost ceva special.” 

 

E.S. Maciej Lang: „M-am întors din Afganistan cu o părere diferită.”

 

„Eu sunt în contact cu prietenii mei afgani de la Kabul care locuiesc în alte ţări şi pot să spun că este un moment de frică de necunoscut. De la început a fost clar că acest moment, când trupele internaţionale vor fi retrase din Afganistan, trebuie să vină. Nu a fost ceva ce a mirat, dar cred că este un efect de şoc pentru că acum suntem singuri. Trebuie să găsim soluţii singuri. Este un moment de cercetare, de probă. 

 

Eu cred că generaţiile tinere din Afganistan care au dobândit formare, educaţie, au aspiraţii, au aşteptări. Cred că cea mai importantă experienţă a mea din Afganistan este preţul stabilităţii. Când trăim în condiţii stabile, stabilitatea devine ceva evident. Când am fost în Afganistan, am văzut că stabilitatea este ceva fragil care trebuie protejat. Distrugerea este foarte uşoară şi construirea foarte complicată. 

 

De aceea, m-am întors din Afganistan cu o părere diferită. Sunt mai sensibil la vederea ameninţării stabilităţii. Totul începe în mod nuanţat. Sunt nişte simptome, nişte indicatori în ceea ce priveşte stabilitatea şi ceea ce o poate distruge. De aceea, trebuie să fim foarte atenţi”, explică invitatul lui Bogdan Nicolae. 

 

E.S. Maciej Lang: „Ţările noastre sunt pivoturile flancului estic al NATO”

 

În ceea ce priveşte relaţiile dintre România şi Polonia, E.S. Maciej Lang susţine că cele două ţări au o lungă tradiţie de cooperare, atât pe parte economică, cât şi pe parte militară.

 

„Anul acesta aniversăm 100 de ani de la semnarea Alianţei Militare Polono-Române care a creat bazele relaţiilor dintre ţările noastre în perioada interbelică. Acum, situaţia s-a schimbat pentru că, din fericire, Polonia şi România sunt parteneri în NATO. Polonia şi România împărtăşesc viziuni comune în politica de securitate din regiunea noastră. Ţările noastre sunt pivoturile flancului estic al NATO şi de aceea cooperarea militară strânsă din România şi Polonia este ceva natural, este ceva evident.” 

 

E.S. Maciej Lang: „Cooperarea politică dintre ţările noastre este foarte, foarte bună”

 

„Nu avem nicio problemă în relaţiile politice. Avem o colaborare intensă şi în mai preşedintele Poloniei a efectuat vizite în România pentru că România şi Polonia au găzduit împreună, la Bucureşti, Summit-ul B9. Relaţiile politice, foarte, foarte bune au ajutat în domeniul economic, deoarece cooperarea economică dintre Polonia şi România se dezvoltă foarte, foarte bine. Peste 1.200 de societăţi cu capital polonez activează în România.”   

 

E.S. Maciej Lang: „Muncă, sprijin şi politică financiară!”

 

E.S. Maciej Lang mărturiseşte franc că în spatele politicii de exporturi favorabile găsită de Polonia nu stă niciun miracol, aşa cum am fi poate tentaţi să credem. Dimpotrivă. Primează calitatea, munca şi investiţia în tehnologii de ultimă generaţie. 

 

„Eu nu văd niciun miracol în acest lucru. Este vorba de multă muncă şi politică financiară. Guvernul polonez a încercat să creeze un sprijin pentru companii şi societăţi, să investească în tehnologii. Este un moment important şi unul pivotal. Partenerul nostru principal, Germania, este o piaţă foarte importantă. Una enormă. O piaţă cu aşteptări, nu este posibil să se vândă ceva ce nu este de calitate pe piaţa germană. 

 

Acesta a fost un impuls pentru societăţile poloneze care au vrut să funcţioneze pe piaţa europeană şi trebuie să investească în tehnologii noi, în tehnologii avansate pentru că altfel nu ţine pasul, altfel vor fi scoşi de pe piaţă. Şi muncă, sprijin şi politică financiară”, conchide E.S. Maciej Lang, ambasadorul Poloniei în România. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].