Lumină după 5 ani de întuneric: adolescent operat la Iaşi de o tumoră gigant orbitară

Andrei, un adolescent de doar 14 ani, a trăit cu umbra unei tumori orbitare timp de cinci ani. O povară pe care niciun copil nu ar trebui să o poarte, o povară care i-a furat lumina ochilor. Cu o echipă medicală dedicată şi cu determinare, Andrei a fost supus unei intervenţii speciale şi rare la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi. Tumoarea orbitară de 8 cm a fost îndepărtată cu succes.

Pentru Andrei, această călătorie a însemnat speranţă, a însemnat o şansă la o viaţă normală, la a privi lumea cu alţi ochi, cu ochii plini de visuri şi de posibilităţi.

„Nu simţeam nimic. Nu mă durea. Doar pleoapa s-a lăsat în jos. Vedeam foarte puţin. Nu mi-am dat seama că am o tumoră, dar ochiul era jos şi m-am dus la spital să mă caut. Le mulţumesc foarte mult. Medicii şi asistentele s-au comportat foarte frumos cu mine şi le mulţumesc foarte mult”, spune Andrei Stănescu, pacient 14 ani, din judeţul Galaţi.

„A venit la noi la spital pentru că ochiul stâng îi ieşea din orbită. Asta se numeşte exoftalmie. Nu mai vedea bine cu ochiul stâng şi atât cât vedea, vedea dublu. Copilul are o evoluţie din 2019 a bolii, când a fost supus prima dată unei intervenţii chirurgicale într-o clinică din ţară. După care a urmat încă alte trei intervenţii chirurgicale, ultima fiind realizată aici, la noi, la Iaşi, în care s-a reuşit să scoatem complet tumoarea de orbită. Mai bine zis, o tumoră de glandă lacrimală care, din cauza faptului că a fost rezecată incomplet, a recidivat. Tumora este o tumoră benignă, drept urmare chirurgia este considerată ca şi posibilitate de vindecare. Dacă o să mai crească, o să îi facem Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife. Faptul că s-a adresat clinicii noastre probabil că demonstrează încrederea pe care pacienţii din toată ţara o au în acest spital unde caută să îşi găsească alinarea suferinţei lor. Tumorile orbitare sunt tumori rare, noi nu operăm mai mult de 15 tumori pe an şi incidenţa lor este mică datorită patologiei şi frecvenţei lor în populaţia generală. Dar atunci când apar sunt catastrofale pentru că determină un handicap major pentru pacient, scade vederea şi nu mai vede bine. Sau în situaţii critice când poate să îi pună în pericol chiar şi viaţa pentru că se extind în toată cutia craniană şi de aceea în anumite situaţii nu mai putem face nimic şi pacienţii se pierd prin patologia oncologică pe care o au. Intervenţiile chirurgicale la nivelul orbitei au un grad de complexitate înaltă pentru că toată orbita ca atare, e o cavitate mică. Nu vorbim de un volum foarte mare în care tot ce există acolo din punct de vedere anatomic este funcţional”, a spus conf. univ. dr. Lucian Eva, manager Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].