Parlament: Câinii ghizi ai persoanelor nevăzătoare vor avea acces oriunde

„Filosofia legii votate astăzi, cu unanimitate de voturi, vine din propunerile societăţii civile şi este aceea că persoanele cu dizabilităţi trebuie să aibă acces la toate drepturile lor în societate, fie că vorbim de cultură şi sport, fie de magazine sau transport. De acum încolo, va fi garantat accesul câinilor ghizi peste tot, inclusiv în autobuz, taxi, cafenele, magazine şi instituţii publice, inclusiv în Parlament, cum a fost astăzi, în premieră. Avem în România aproape 3.000 de copii nevăzători şi trebuie să le asigurăm accesul la un viitor în care să fie incluşi în societate”, declară deputata USR Oana Ţoiu, membru în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor.

Proiectul modifică Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în sensul acordării de acces liber şi gratuit în toate locurile publice, inclusiv în mijloacele de transport în comun, taxiuri şi mijloace auto de transport alternativ, pentru câinii-ghizi care însoţesc persoanele cu handicap grav.

„Câinii ghizi vor putea fi alături de stăpânii lor acolo unde au nevoie aceştia. Din păcate, în România sunt doar 70 de câini ghizi şi e nevoie de doi ani pentru pregătirea unui astfel de câine. Ceea ce s-a votat azi este doar o bucăţică, un început pentru ca persoanele cu dizabilităţi să poată participa pe deplin la toate activităţile societăţii”, afirmă senatoarea USR Silvia Dinică, membru în Comisia pentru învăţământ a Senatului.

Totodată, legea USR scuteşte persoanele cu handicap de taxa de 1.600 de lei pe care trebuie să o plătească la Registrul Auto Român pentru omologarea autovehiculelor special modificate pentru ele.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].