ISW avertizează SUA: O cădere a Ucrainei va ameninţa graniţele NATO din România, Polonia, Ungaria şi Slovacia

În cadrul analizei publicate de ISW (Institute for the Study of War), SUA sunt avertizate cu privire la faptul că armata rusă a reînceput ,,manevra pe câmpul de luptă din cauza întârzierilor în furnizarea de asistenţă militară americană pentru Ucraina”.

Din acest motiv, analiştii ISW subliniază că ruşii avansează încet, dar constant pe mai multe sectoare ale frontului, iar de la începutul anului 2024, aceştia au preluat controlul pe o suprafaţă de peste 360 de kilometri pătraţi. În plus, ISW notează că întârzierea sau oprirea în continuare a asistenţei militare americane va putea conduce la câştiguri semnificative pentru Rusia şi, în cele din urmă, la victoria acesteia.

Analiza mai arată că viitorul Alianţei Nord-Atlantice depinde de situaţia Ucrainei şi reiterează că sprijinul pentru Kiev în această situaţie este important, pentru ca Rusia să nu ajungă la graniţele NATO.

Pe de altă parte, ISW subliniază că dacă Rusia învinge Ucraina, NATO se va confrunta cu provocări enorme în apărarea membrilor săi din nord-est. Victoria Rusiei ar permite acesteia să recruteze şi să înroleze sute de mii de ucraineni, crescând astfel efectivele militare şi economice ale Moscovei.

În acest scenariu, ISW afirmă că NATO trebuie să se aştepte să se confrunte cu mari forţe convenţionale ruseşti de-a lungul întregii sale frontiere, de la Marea Neagră până la Arctica, punând, pentru prima dată de la căderea URSS, frontierele sudice ale Poloniei, Ungariei, Slovaciei şi României sub ameninţarea unui atac terestru rusesc.

Concluzia analizei realizate de ISW arată că o Ucraină independentă, care are un guvern orientat spre Occident şi o armată puternică, va face ca un posibil atac rusesc asupra NATO să fie mai costisitor şi mai dificil pentru Moscova.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].