Israel a asigurat ţările arabe din regiune că răspunsul său la atacul Iranului nu le va pune în pericol / Oficiali americani sugerează că Israelul este puţin probabil să lovească direct Iranul în urma atacului recent / Şeful armatei israeliene spune că Israelul va răspunde atacului iranian

UPDATE 

Israel a asigurat ţările arabe din regiune că răspunsul său la atacul Iranului nu le va pune în pericol, potrivit raportului Kan, scrie Times of Israel.

Israelul le-a comunicat ţărilor aliate precum Iordania, Egiptul şi statele din Golful Persic că răspunsul său va fi realizat într-un mod care să nu le implice pe acestea în represalii. Asigurarea raportată din partea Israelului către ţările vecine vine după ce comandanţii iranieni de vârf au avertizat duminică că Israelul şi aliaţii săi ar urma să fie lovite mai puternic în caz de represalii împotriva celor peste 300 de drone şi rachete lansate de Teheran în weekend.

În special, comentariile Teheranului au stârnit îngrijorare în Iordania, după ce mass-media oficială iraniană a avertizat că Iordania ar fi următoarea ţintă în cazul în care ar coopera cu Israelul într-o confruntare cu Iranul.

UPDATE 

Oficiali americani sugerează că Israelul este puţin probabil să lovească direct Iranul în urma atacului recent, raportează NBC.

În schimb, Israelul ar putea viza proxy-uri precum miliţiile din Siria sau Hezbollah din Liban.

Această strategie, mai puţin probabilă să escaladeze într-un război total, se aliniază cu avertismentele din partea aliaţilor Israelului.

În ciuda unui raport anterior de la Channel 12 care indica intenţia Israelului de a riposta cu forţă, acesta îşi propune să evite declanşarea unui conflict regional sau fracturarea coaliţiei sale de apărare.

Israelul intenţionează să coordoneze cu SUA, deşi aceasta din urmă nu intenţionează să participe direct la nicio acţiune de represalii.

Această abordare reflectă răspunsul precaut al Israelului la atacul Iranului, având în vedere daunele limitate cauzate şi potenţialul pentru consecinţe mai largi. Cu toate acestea, situaţia rămâne fluidă, iar răspunsul Israelului poate evolua în funcţie de evaluările şi dezvoltările în curs de desfăşurare.

UPDATE

Şeful Statului Major al armatei israeliene a declarat luni că Israelul va răspunde la atacul cu rachete al Iranului din weekend, dar nu a precizat când şi cum.

Generalul-locotenent Herzi Halevi a declarat că Israelul încă se gândeşte la paşii pe care îi va urma, dar a precizat că atacul iranian cu rachete şi drone de atac “va fi întâmpinat cu un răspuns”. Halevi a vorbit în timpul unei vizite la baza aeriană Nevatim, despre care Israelul spune că a suferit pagube uşoare în atacul iranian.

Premierul Benjamin Netanyahu s-a întâlnit cu înalţi oficiali pentru a discuta un posibil răspuns. Liderii mondiali au îndemnat Israelul să nu riposteze după ce Iranul a lansat un atac care a implicat sute de drone, rachete balistice şi rachete de croazieră.

Atacul iranian de sâmbătă a marcat prima dată când Iranul a lansat un atac militar direct asupra Israelului, în ciuda unor decenii de duşmănie care datează de la Revoluţia islamică din 1979 a ţării. Atacul a avut loc la mai puţin de două săptămâni după un presupus atac israelian în Siria, care a ucis doi generali iranieni într-o anexă a ambasadei Iranului.

Netanyahu îndeamnă comunitatea internaţională să “rămână unită” împotriva Iranului

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat luni că Iranul ameninţă pacea mondială şi că comunitatea internaţională trebuie să rămână unită pentru a face faţă agresiunii republicii islamice.

“Comunitatea internaţională trebuie să continue să rămână unită pentru a rezista acestei agresiuni iraniene, care ameninţă pacea mondială”, a spus el într-o declaraţie publicată de biroul său pe X, după ce Iranul a efectuat un atac direct asupra Israelului în weekend, folosind sute de drone şi rachete.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].